c S
Hrvaški koncern Agrokor pred novim začetkom 02.07.2018 06:04 Zagreb, 30. junija (STA) - Manj kot teden dni pred 10. julijem, ko bo minil 15-mesečni rok za dosego sporazuma z upniki pri finančni sanaciji hrvaškega koncerna Agrokor, bo v Zagrebu obravnava, na kateri bo več tisoč upnikov največje hrvaške družbe glasovalo o poravnavi. Če bo ta sprejeta, sledi zahteven postopek prestrukturiranja družbe.

Zagrebško sodišče za gospodarske zadeve je za 4. julij napovedalo obravnavo, na kateri bo imelo glasovalno pravico nekaj več kot 3000 upnikov, potem ko je bilo v celoti izplačanih več kot 2500 malih hrvaških dobaviteljev. Če bodo upniki poravnavo potrdili in bo sodišče odločilo, da je pogodba pravnomočna, se bo začela poslednja etapa reševanja koncerna. Rok za končno potrditev poravnave poteče 10. julija, a reševalne akcije takrat še ne bo konec.

S poravnavo nobena izmed upnic ni zadovoljna v celoti, a so med postopkom poravnave poskusili rešiti vsaj del svojih terjatev. Upniki Agrokorja so prijavili okoli 7,8 milijarde evrov terjatev, izredna uprava koncerna pa jih je priznala za približno 5,5 milijard evrov.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Fabris Peruško se zaveda, da s poravnavo ne more biti nihče preveč srečen. Kljub temu pričakuje, da bo ta potrjena, ker je predlog dokumenta, ki obsega več kot 7000 strani, sprejel začasni svet upnikov, ki predstavljajo približno 85 odstotkov vseh terjatev.

Izredna uprava bo sicer nadaljevala svoje delo tudi po 10. juliju. Po načrtih naj bi v sodelovanju z novimi lastniki do začetka prihodnjega leta uresničili pogoje za uveljavitev pogodbe in na novo zagnali koncern.

Prestrukturiranje Agrokorja predvideva ustanovitev novega holdinga, na katerega bodo prenesli premoženje vseh zdravih podjetij iz koncerna. Vrednost Agrokorja na Hrvaškem ocenjujejo na 2,8 milijarde evrov, približno 90 odstotkov pa odpade na 10 podjetij znotraj koncerna Agrokor. Od 77 podjetij iz sestave Agrokorja je 27 solventnih.

Glede na predlog poravnave bosta največji lastnici nove družbe ruski banki Sberbank (39,2 odstotka) in VTB (7,5 odstotka). Sledili bodo vsi lastniki obveznic (25 odstotkov) ter Zagrebačka banka (2,3 odstotka).

Največja upnica Sberbank se je po težavnih pogajanjih morala odpovedala polovici svojih terjatev, ki so znašale več kot milijardo evrov. Napovedali so, da se bodo v nekaj letih odločili o prodaji svojega deleža, medtem pa si bodo prizadevali za krepitev vrednosti podjetij znotraj novega koncerna.

Poravnava prinaša tudi dodatno določilo, ki Sberbanki odpira možnost zamenjave 18 odstotkov delnic slovenskega trgovca Mercator za delnice novega Agrokorja. Če bo aneks poravnave uresničen, bo Sberbank dobila dodatni 1,6-odstotni delež koncerna. Zato še ni znano, kaj se bo znotraj holdinga zgodilo z Mercatorjem, ki je ocenjen kot najbolj vredno premoženje koncerna.

Eno izmed ključnih vprašanj za prihodnost novega koncerna prav tako ostaja tudi način, po katerem bo potekalo prestrukturiranje njegovih podjetij z največjimi težavami, kot je Konzum. Zanimiva bo tudi usoda drugih vodilnih podjetij koncerna, kot so Ledo, Jamnica in Zvijezda.

Izredna uprava napoveduje, da bo nadaljevala pogajanja z upnicami, ki niso želele sprejeti poravnave, kot je rovinjska Adris skupina. Adris od Agrokorja terja približno milijardo kun (135 milijonov evrov) in vztraja, da je bila poravnava nepoštena. Nezadovoljni upniki se bodo tako verjetno posluževali tožb.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je poravnava vendarle uspeh, ne glede na vse pomanjkljivosti pri sprejetju in izvajanju zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, ki je bolj znan kot lex Agrokor. Zaradi netransparentosti postopka in navzkrižja interesov v aferi hotmail sta padli tudi politični žrtvi, prvi izredni pooblaščenec Ante Ramljak ter podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

Poravnava bo po vsem sodeč rešila mandat desnosredinske hrvaške vlade, ki je po sprejemu lex Agrokor aprila lani svoj obstoj vezala na uspeh postopka izredne uprave. Ponašajo se, da so z lex Agrokorjem preprečili prelivanje krize na celotno hrvaško gospodarstvo, a zaradi v javnosti močno kompromitiranega postopka izredne uprave ne bodo pobrali veliko politični sadov.

Med največjimi poraženci je pričakovano dolgoletni predsednik uprave koncerna Ivica Todorić, ki velja za najbolj odgovornega za krizo v koncernu. Nekoč najmočnejši hrvaški poslovnež z močnim političnim zaledjem vseh hrvaških vlad je pobegnil pred hrvaškim pravosodjem v London, kjer čaka na izročitev Hrvaški. Todorića in 14 njegovih bivših sodelavcev v Zagrebu sumijo finančnih malverzacij, ki naj bi Agrokor pripeljale na rob propada.