c S
Cena zdravstvene nege v VDC odslej ne bo nižja od deset evrov dnevno 02.07.2018 06:51 Ljubljana, 01. julija (STA) - V varstveno delovnih centrih (VDC), pri katerih cena zdravstvene nege znaša manj kot deset evrov dnevno, bo ta znesek od danes znašal deset evrov. Tako bo, dokler financiranje izvajalcev ne bo poenoteno. Opozorila o podcenjenosti zdravstvene nege v VDC so se vrstila dlje časa, s tem ukrepom je ministrstvo za zdravje vsaj začasno rešilo problem.

Začasno rešitev prinaša aneks št. 1 k splošnemu dogovoru v zdravstvu za pogodbeno leto 2018, ki ga je vlada potrdila sredi junija. Velja za celotno pogodbeno leto 2018, torej tudi za nazaj, so za STA pojasnili v Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V ta namen bodo za letos zagotovili dodatnih 627.000 evrov sredstev.

Predstavniki nekaterih VDC so konec lanskega leta ministrstvo za zdravje opozorili na nesorazmerja v financiranju zdravstvene nege med izvajalci, ki izvajajo primerljive storitve. Ministrstvo, ki je stanje preučilo, je obiskalo nekatere izvajalce in na podlagi ugotovitev v okviru aneksa oblikovalo sporno vprašanje, s katerim je opozorilo na nesorazmerja med različnimi izvajalci in predlagalo približevanje cen zdravstvene nege izvajalcev za izvajanje primerljivih storitev, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Po njihovem pojasnilu soglasja o konkretnem spornem vprašanju med partnerji v okviru pogajanj ni bilo doseženo, zato je o njem odločala vlada. Ta se je skladno s predlogom ministrstva odločila za omenjeno rešitev, so dodali.

Skupnost organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potrebami je ministrstvo za zdravje že prosila za delovni sestanek, na katerem naj bi izvedeli, zakaj se vlada ni odločila za njihov predlog novih normativov, ki bi po njihovi oceni dolgoročno rešil problem cen zdravstvene nege v centrih, je za STA povedala predsednica skupščine skupnosti Valerija Bužan.

Ministrstvo za zdravje, ZZZS, združenje zdravstvenih zavodov, zdravniška zbornica, lekarniška zbornica, skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, skupnost socialnih zavodov in skupnost organizacij za usposabljanje vsako leto sprejmejo splošni dogovor na podlagi zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju.

Pri sprejemanju aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru za pogodbeno leto 2018 so partnerji opredelili več kot 200 spornih vprašanj, arbitraža pa za nobeno od njih ni prinesla soglasja. Vlada je aneks št. 1 dokončno določila 14. junija.