c S
Na Dunaju več deset tisoč protestnikov proti daljšemu delovniku 02.07.2018 07:21 Dunaj, 01. julija (STA) - Na ulicah avstrijske prestolnice Dunaj se je v soboto zbralo okoli 80.000 ljudi, ki so protestirali proti vladnemu predlogu zakona, s katerim bi delovnik podaljšali na maksimalno 12 ur na dan, na teden pa posledično na 60 ur. Temu močno nasprotuje tudi avstrijska zveza sindikatov, ki zahteva referendum, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nova avstrijska vlada, ki jo sestavljajo svobodnjaki (FPÖ) in ljudska stranka (ÖVP), želi sprostiti delovnopravno zakonodajo in uvesti zakon, ki bi dovoljeval do 12 ur dela na dan. Delavci bi tako lahko delali do 60 ur na teden, čemur pa sindikati močno nasprotujejo.

Med drugim izpostavljajo vprašanje, ali bi zaposleni v primeru sprejetja zakona lahko zavrnili opravljanje nadur. Vlada je potrdila, da bo imel delavec po 10-urnem delu pravico zavrniti opravljanje nadur, ne da bi za to moral navesti razlog.

Predsednik avstrijske zveze sindikatov Wolfgang Katzian je na sobotnih protestih napovedal, da se bodo sindikati proti predlogu novega zakona "uprli z vsemi razpoložljivimi sredstvi". Poleg tega zahteva še, da vlada razpiše referendum, na katerem bodo svojo voljo glede možnosti daljšega delovnika lahko izrazili tudi volivci.

Parlament naj bi o predlogu zakona odločal v četrtek in ga najverjetneje potrdil.