c S
Banke na interes za Intereuropo čakajo še danes 02.07.2018 07:36 Koper, 02. julija (STA) - Konzorcij bank še danes do 15. ure čaka na morebiten izraz interesa za nakup nekaj več kot 72-odstotnega deleža kapitala oz. 54 odstotkov glasovalnih pravic v družbi Interuropa. Banke delež, katerega lastnice so postale s konverzijo terjatev, prodajajo drugič.

Banke - SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo - prodajajo 9.168.425 navadnih delnic in vseh 10.657.965 prednostnih delnic, ki skupaj predstavljajo 72,13 odstotka vseh delnic in 54,47 odstotka delnic z glasovalno pravico.

Potem ko so pogodbo za skupno prodajo delnic z družbo PwC svetovanje podpisale v začetku aprila, so 4. junija objavile javni poziv za izraz interesa. Tega pričakujejo še danes do 15. ure.

To je drugi poskus prodaje deleža; prvič so ga poskusile prodati v začetku leta 2016, a se s ponudnikom, češko-malteško družbo Tuffieh Funds, niso uspele dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

Banke so lastnice Intereurope postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež, s čimer je bil zaključen proces finančnega prestrukturiranja družbe. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi Nova KBM, ki pa je te delnice nato prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Tečaj delnic Intereurope na Ljubljanski borzi se je od 6. aprila, ko je konzorcij bank najavil novo skupno prodajo delnic, zvišal za 18 odstotkov, v petek se je oblikoval pri 2,36 evra.

Skupina Intereuropa je lani prihodke od prodaje povečala za 11 odstotkov na 150 milijonov evrov ter poslovala z 1,6 milijona evrov izgube. Družba Intereuropa pa je lani izšla iz izgube in vknjižila 340.000 evrov čistega dobička.

V prvem letošnjem četrtletju je skupina prihodke od prodaje povečala za 10 odstotkov na 38,8 milijona evrov in ustvarila 1,3 milijona evrov čistega dobička, kar je 49 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Skupino poleg obvladujoče družbe sestavlja še 12 povezanih družb v devetih državah, kjer ima koncern lastna podjetja z omrežjem poslovnih enot in logističnih terminalov. Dejavnost koncerna je zagotavljanje logističnih storitev s področja kopenskega, pomorskega in zračnega prometa, skladiščenja, distribucije in carinskih storitev. Koncern je konec marca zaposloval 1360 ljudi.