c S
Dolgoročni obeti Grčije negotovi 29.06.2018 13:28 Atene, 29. junija (STA) - Dolgoročni obeti grškega dolga so negotovi, je danes ocenil Mednarodni denarni sklad (IMF). Sklad dvomi v grško sposobnost vzdrževanja visokih primarnih proračunskih presežkov do leta 2060, kot to predvideva nedavni dogovor z državami z evrom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor o lajšanju grškega dolžniškega bremena, ki so ga Atene nedavno sklenile z evropskimi partnericami, je občutno izboljšal vzdržnost grškega dolga na srednji rok. A dolgoročni obeti ostajajo negotovi, je v osnutku poročila zapisal sklad.

Ministri območja z evrom so prejšnji teden dosegli dogovor o podaljšanju ročnosti velikega dela grškega dolga za 10 let. V zameno je Grčija obljubila, da bo njen primarni proračunski presežek, torej brez upoštevanja obresti, do leta 2022 znašal 3,5 odstotka, do leta 2060 pa 2,2 odstotka bruto domačega proizvoda.

Za Grčijo bo vzdrževanje tako visokih presežkov zelo zahtevno, sploh ob hkratnem doseganju stopenj gospodarske rasti, ki jih prav tako predvidevajo izračuni, je novinarjem v Atenah dejal vodja misije IMF Peter Dohlman. Od leta 1945 je le pet držav z evrom uspelo vzdrževati v povprečju višji proračunski presežek od 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda dlje kot 10 let. In le eni, Italiji, je to uspevalo ob dvomestnih stopnjah brezposelnosti.

"Na obzorju so občutna tveganja, ob tem pa ostaja še zapuščina krize," je opozoril Dohlman. Izpostavil je rast zasebnega dolga, 20-odstotno brezposelnost, visok delež slabih posojil, ki bremeni bilance grških bank, ter staranje prebivalstva. Je pa prepričan, da so vrata na dolžniške trge Grčiji sedaj "široko odprta".

IMF je sicer sodeloval v dveh programih za reševanje Grčije, v katerih je morala država odpustiti številne javne uslužbence in drastično zmanjšati sredstva za zdravstvo, izobraževanje in socialo. Sedaj je Dohlman prepričan, da bi se ta denar moral začeti vračati. "Obstajajo nepokrite potrebe pri socialnih izdatkih - v izobraževanju, zdravstvu," je dejal.

Grčija sicer IMF dolguje okoli 10 milijard evrov, ki naj bi jih v celoti poplačala do leta 2024. IMF sedaj v državi deluje v posvetovalni vlogi in bo državo v nadzorni funkciji obiskoval dvakrat letno. Ob tem bo sodeloval tudi z evropskimi institucijami, katerih strokovnjaki bodo v Atenah na vsake tri mesece.

Končno verzijo poročila o vzdržnosti grškega dolga naj bi IMF izdal predvidoma avgusta.