c S
Rast realnega prihodka v trgovini na drobno maja najvišja letos 29.06.2018 11:54 Ljubljana, 29. junija (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je maja na mesečni ravni narasel za 3,1 odstotka, glede na isti mesec prejšnjega leta pa za 3,8 odstotka. Rast je bila na letni ravni najvišja doslej v tem letu, kažejo podatki statističnega urada. Na rast je v največji meri vplival višji realni prihodek v prodajalnah z motornimi gorivi.

Prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi je maja na mesečni ravni narasel za 10,8 odstotka. Višji je bil tudi realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv, in sicer za 0,7 odstotka, kar je bila najvišja mesečna rast doslej v tem letu. Prodaja živil je glede na april narasla za 0,8 odstotka, prodaja neživil pa je upadla za 0,3 odstotka.

V primerjavi z lanskim majem se je prihodek zvišal za 3,8 odstotka, kar je bila v tem letu najvišja rast na letni ravni. Na letni ravni se je najizraziteje zvišal realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 12,6 odstotka), višji je bil tudi v trgovini z neživili (za pet odstotkov), v trgovini z živili pa je bil nižji (za 3,8 odstotka).

V prvih petih mesecih tega leta je bil realni prihodek v trgovini na drobno za 0,4 odstotka višji kot v istem obdobju prejšnjega leta. V tem obdobju je prodaja neživil narasla za štiri odstotke, prodaja motornih goriv pa za 1,6 odstotka, medtem ko je prodaja živil upadla za 4,9 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil je maja v primerjavi z aprilom narasel za 1,8 odstotka, na letni ravni pa za 16,1 odstotka. Tudi v prvih petih mesecih tega leta je bil višji kot v istem obdobju prejšnjega, in sicer za 14,6 odstotka.