c S
WTO: Pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov ne krši trgovinskih pravil 29.06.2018 07:30 Ženeva, 28. junija (STA) - Pravilnik o enotni embalaži tobačnih izdelkov, ki ga je kot prva leta 2012 sprejela Avstralija, ni v nasprotju z mednarodnimi trgovinskimi pravili, je presodila Svetovna trgovinska organizacija (WTO). Kot so pojasnili, pravilnik prispeva k dosegi zastavljenega cilja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pravilnik med drugim predvideva standardiziran videz embalaže tobačnega izdelka, na kateri razen imena tržne znamke in proizvajalca ni logotipov, barv, podob, promocijskih sporočil ali kakršnihkoli drugih oznak značilnosti izdelka. Embalaža poleg tega vključuje odvračujočo fotografijo, ki opozarja na tveganje za zdravje.

Kuba, Dominikanska republika, Honduras in Indonezija so se pri WTO pritožile, da so ukrepi Avstralije na tem področju strožji, kot bi bilo nujno za izboljšanje javnega zdravja. WTO je pritožbo zavrnila, se pa lahko države na njeno odločitev še pritožijo.

Četverica je predlagala več alternativ enotni embalaži, med drugim zvišanje najnižje dovoljene starosti za nakup tobačnih izdelkov in zvišanje davka na te izdelke, a je WTO presodila, da nobena od teh alternativ ne bi pripomogla k ciljem Avstralije na področju preprečevanja kajenja.

Do sedaj so enotno embalažo tobačnih izdelkov uvedli v več državah, zanjo se je odločila tudi Slovenija. Tobačna industrija je vložila več tožb proti državam, ki so uvedle enotno embalažo, a bila neuspešna. Proti Sloveniji takšne tožbe (še) niso vložili. Je pa Slovenija z uvajanjem enotne embalaže začela kot prva na območju Vzhodne in Srednje Evrope.