c S
V družbi Štore Steel danes dveurna opozorilna stavka 29.06.2018 07:58 Štore, 29. junija (STA) - V obratu jeklarna družbe Štore Steel bo danes od 13. do 15. ure potekala dveurna opozorilna stavka, saj v pogajanjih o dvigu plač med vodstvom podjetja in predstavniki Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS) ni prišlo do dogovora. Vodstvo podjetja še vedno pravi, da zadnji sindikalni predlog ni sprejemljiv.

Če po današnji stavki ne bo dosežen dogovor, se bo stavka stopnjevala z enodnevno oz. do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Kot pravijo v KSS, ki jo vodi Gvido Novak, vodstvo železarne nadaljuje z grožnjami odpovedi delovnega razmerja in zahteva celo seznam stavkajočih pred izvedbo stavke, ki je bila prvič napovedana za 25. maj, a je bila zaradi groženj vodstva družbe stavkajočim potem odpovedana.

Zaradi groženj bo sindikat tudi dopolnil kazensko ovadbo zoper glavnega direktorja Štore Steel Ivana Jurkoška in tehničnega direktorja Borisa Kumra, ki je bila podana 28. maja.

V KSS svoj predlog, ki naj bi pomenil zahtevo o 23-odstotnem dvigu plač, argumentirajo s tem, da podjetje posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njihovih navedbah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sicer sredi meseca zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V KSS ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, in ne dvig osnovnih plač, so še dodali v omenjenem sindikatu.