c S
Gospodarsko-politični nesporazumi omejujejo rast nemškega izvoza 28.06.2018 15:26 Ljubljana, 28. junija (STA) - Izvozna pričakovanja nemških podjetij so na račun trgovinskih nesporazumov slabša kot v preteklem četrtletju. Raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic kaže, da bo gospodarska rast letos 2,2-odstotna, kar je manj od prejšnjih napovedi, podjetja pa bodo zaposlila novih 550.000 delavcev, so sporočili iz Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Generalni direktor Združenja nemških gospodarskih zbornic Martin Wansleben je opozoril, da osnova gospodarske rasti znotraj Nemčije ostaja nedotaknjena. Naložbe in zaposlitvene namere nemških podjetij ostajajo ambiciozne tudi v začetku poletja, tako kot so bile v začetku leta 2018.

Negotovost, ki jo prinašajo slabše napovedi izvoza, je botrovala znižanju napovedi rasti gospodarstva z 2,7 na 2,2 odstotka za tekoče leto. Boljše poslovanje omejuje tudi pomanjkanje delovne sile, saj pozitiven zaposlitveni saldo traja že zadnjih 13 let.

"Za Nemčijo so odločilne zasebne investicije, ki predstavljajo 90 odstotkov vseh naložb v Nemčiji, zato je potrebna reforma zmanjšanja birokracije ter obdavčitve podjetij, ki bi predvidela davčne olajšave za investiranje podjetij. Nenazadnje se gospodarska okolja izboljšujejo tako v evropskih sosedah kot tudi v ZDA in na Kitajskem," je ocenil.

Trgovinski nesporazumi trenutno povzročajo precejšnjo negotovost, ki Nemčiji preti iz tujine. Kljub dobremu stanju na večini svetovnih trgov, ki ustvarjajo pogoje za rast, se multilateralni regulatorni sistem mednarodne trgovine močno maje. Nedavna napoved ameriških carin za avtomobile je le še ena točka več. Prav zato podjetja ne računajo na tako visoko rast kot v predhodni raziskavi.

Podjetja potrebujejo zanesljiva pravila in stabilno okolje za poslovanje v tujini. Zato je za EU pomembno, da se v celoti zavzema za krepitev pomena Svetovne trgovinske organizacije in prostih trgov. Dvostranski dogovori dolgoročno ne bodo vodili do trajnostnih rešitev.

Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je dodala, da bi negotovost v mednarodni trgovini lahko na dolgi rok rahlo občutila tudi Slovenija. Nemško gospodarstvo to zaenkrat čuti zgolj v izraženih skrbeh, ki se odražajo na slabših napovedih. Ob tem je vsekakor treba imeti v mislih visoko stopnjo prilagodljivosti gospodarstva na stanje na svetovnih trgih. Slovensko gospodarstvo v tem primeru ni izjema.

"Ne le v Nemčiji, tudi v Sloveniji oviro predstavlja pomanjkanje kadrov, pri čemer ne govorimo zgolj o kvalificirani delovni sili, ampak tudi o visoko izobraženi, ki ustvarja dodano vrednost podjetij. Še vedno pa za Slovenijo velja enako kot za Nemčijo, predvsem ko govorimo o lokacijskih dejavnikih privlačnosti za investicije, kjer bi Slovenija morala narediti preskok na področju davčne in delovne zakonodaje," je navedla.

Raziskava Združenja nemških gospodarskih zbornic s sredine leta 2018 je bila opravljena med približno 26.000 nemškimi podjetji.