c S
Ameriške carine na uvoz evropskih avtomobilov bi posredno prizadele tudi Slovenijo 28.06.2018 14:47 Ljubljana, 28. junija (STA) - Slovenija je v avtomobilski industriji izvozno usmerjena, zato bi uvedba carin ZDA na uvoz evropskih avtomobilov posredno vplivala tudi na slovenske proizvajalce avtomobilov in sestavnih delov, so se na napoved predsednika ZDA Donalda Trumpa odzvali na gospodarskem ministrstvu. Dodatno bi industrijo obremenili protiukrepi, so še opozorili.

Na Trumpove napovedi o uvedbi carin na vozila iz Evrope so se odzvali tudi v Slovenskem avtomobilskem grozdu, kjer izpostavljajo, da bodo imele te negativni vpliv na slovensko gospodarstvo, če bo posledica znižanje prodaje tistih avtomobilov, ki bodo imela vgrajene komponente in sisteme, izdelane v Sloveniji.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pravijo, da ni mogoče podati ocene, ali bi z uresničitvijo Trumpove napovedi lahko prišlo do zmanjšanja naročil sestavnih delov. Dodali so, da se sicer morebitne nove carine ne bodo "zgodile jutri", ker je postopek še v začetni fazi.

Evropska komisija sicer po navedbah ministrstva opozarja na velik pomen uvedbe nove preiskave v zvezi z uvozom avtomobilov, vključno s športni terenskimi vozili in z lahkimi tovornjaki ter z uvozom avtomobilskih delov. Na ravni EU so trgovinski tokovi pri motornih vozilih in delih približno šestkrat večji kot v primeru nedavnih ameriških ukrepov na področju jekla in aluminija, so še izpostavili.

ZDA so lani uvozile za skoraj 300 milijard dolarjev avtomobilov, od tega iz EU za približno 50 milijard. Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da so ZDA še pred 60 leti proizvedle 80 odstotkov vseh avtomobilov na svetu, danes pa se je ta proizvodnja skrčila na 12 odstotkov. ZDA sicer uvozijo osem milijonov avtomobilov letno, izvozijo pa jih le milijona.

Vpliv morebitne uvedbe carin na avtomobile in sestavne dele ZDA bi povzročila resne motnje v industriji po vsej EU, kar bi zagotovo vplivalo na skoraj vse države članice, menijo na ministrstvu in dodajajo, da bi ukrep pod vprašaj postavil svetovni model proizvodnje avtomobilov v času, ko bi bilo treba prizadevanja usmeriti v razvoj osebne mobilnosti s pomočjo zelenih vozil upravljanih z umetno inteligenco.