c S
Nafta cenejša 28.06.2018 10:02 Singapur, 28. junija (STA) - Cene surove nafte so se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju znižale, potem ko so se v sredo povzpele na najvišje ravni v treh letih. Zaloge nafte v ZDA so namreč v minulem tednu upadle najbolj po septembru 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za 22 centov na 77,40 dolarja. Zahodnoteksaška nafta, ravno tako z dobavo v avgustu, se je medtem pocenila za 35 centov na 72,42 dolarja za 159-litrski sod.

Do padca cen prihaja po sredinem krepkem zvišanju. Zaloge črnega zlata v ZDA so upadle, ameriška nafta pa se je podražila na najvišjo raven po začetku leta 2015.

Najnovejši podatki o zmanjšanju zalog nafte v ZDA prihajajo v času, ko so razmere na trgih, tudi naftnem, napete. Pomembnejše proizvajalke so namreč v primežu zmanjšane proizvodnje, s čimer so podpirale cene črnega zlata. Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) in še nekaj nečlanic, med njimi Rusija, so sicer nedavno sklenile povečati proizvodnjo črnega zlata na približno en milijon sodov dnevni, a je nejasno, ali je to možno storiti v kratkem, poroča dpa.