c S
Na kratko iz gospodarstva 27.06.2018 17:10 Ljubljana, 27. junija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Posebni revizorji bodo po poročanju današnjega Dnevnika preverili poslovanje družbe pooblaščenke Lameta, ki jo je pred več kot 20 leti ustanovilo okrog 5500 zaposlenih jeseniške železarne Acroni, danes v lasti družbe Sij. Ker direktor Lamete Ludvik Bergles skupščine ni želel sklicati, je Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) sklic zahtevalo prek sodišča. To je zahtevi ugodilo, skupščina bo sredi julija. Revizorji KPMG bodo sicer pod drobnogled vzeli sklepanje poslov med jeseniško Lameto in družbo Alp-Bohne iz Žirovnice, v katerih je Bergles direktor, so pa v lasti z njim povezanih družinskih članov. Revizorji bodo preverili tudi sklepanje poslov z drugimi podjetji, v katerih imajo člani upravljanja in nadzora Lamete oziroma njihovi družinski člani ekonomski interes, še piše časnik.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je danes potekal narok za začetek osebnega stečaja poslovneža Romana Horvata, ki je širši javnosti znan kot življenjski sopotnik Simone Dimic, nekdanje vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja. Sodišče je na predlog upnice Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) imenovalo začasnega zastopnika, ki je upravičen za sprejemanje sodne pošte in ima tudi vse pravice in dolžnosti zakonitega zastopnika. Kdo je ta oseba in ali gre morda za kakšnega odvetnika, na ljubljanskem sodišču niso hoteli razkriti, poroča portal Siol.net in pojasnjujem, da je sodišče z imenovanjem začasnega zastopnika odpravilo glavno oviro, ki mu je preprečevala, da odloči o zahtevi DUTB in Horvata pošlje v osebni stečaj.