c S
Mariborska sortirnica odpadkov začenja poskusno obratovati 27.06.2018 15:14 Maribor, 27. junija (STA) - V Mariboru začenja s poskusnim obratovanjem t.i. Center za pripravo sekundarnih surovin. Sortirnica mešanih komunalnih odpadkov, ki jo je mariborska Snaga postavila na Teznu, je vredna 12,5 milijona evrov in naj bi bila ena najsodobnejših takšnih naprav v Evropi. V polnem obsegu naj bi začela obratovati čez leto dni.

Kot so danes sporočili iz komunalnega podjetja Snaga Maribor, je upravna enota Centru za pripravo sekundarnih surovin prejšnji teden izdala odločbo o poskusnem obratovanju, ki je veljavna 12 mesecev. V Snagi tako vse zbrane mešane komunalne in kosovne odpadke iz občin, v katerih izvajajo gospodarsko javno službo ravnanja z odpadki, preusmerjajo v ta center, tam pa jih razvrščajo.

"V času enoletnega poskusnega obratovanja bomo nastavljali stroje, hkrati pa opravili prve meritve emisij snovi v zrak, prve meritve odpadnih industrijskih vod, prvo oceno hrupa in meritve parametrov delovnega okolja. Poročilo, ki mora vsebovati navedene elemente, moramo upravni enoti predložiti ob izteku poskusnega obratovanja, torej čez leto dni, ko bomo s centrom stopili v polno obratovanje in bo zaradi natančno umerjenih strojev dajal zagotovljene učinke. Prav za doseganje napovedovanih finančnih in okoljskih učinkov je enoletno poskusno obratovanje ključnega pomena," izpostavljajo v Snagi.

Center za pripravo sekundarnih surovin je izbrano podjetje Kostak začelo graditi 21. avgusta lani, tehnični pregled pa je bil na objektu opravljen 12. junija. "Investicija prehaja v poskusno obratovanje skladno z našimi časovnimi napovedmi ob pričetku gradnje. Prihodnji teden bomo center tudi uradno predali v poskusno obratovanje, saj v četrtek, 5. julija, načrtujemo slavnostno otvoritev," so še dodali.

Center za pripravo sekundarnih surovin je sestavljen iz več kot 150 elementov, od katerih ima vsak pomembno vlogo pri ločevanju mešanih komunalnih odpadkov. V enem letu je zmožen v eni izmeni obdelati skoraj 40.000 ton mešanih komunalnih odpadkov.

Izjemno natančno sortirani mešani komunalni odpadki se po zaključenem potovanju v Centru za pripravo sekundarnih surovin ločijo v tri glavne skupine: frakcije, ki so primerne za reciklažo, lahko in težko frakcijo.

Medtem ko pretežni del mešanih komunalnih odpadkov, ki jih pripeljejo v center, potuje naprej v reciklažo, za predajo lahke frakcije plačajo prevzemniku, ki jo uporabi pri sežigu v toplarni, težka frakcija pa gre prav tako prevzemniku, ki poskrbi za obdelavo pred odlaganjem. "V modelu Wcycle sicer s partnerji že iščemo načine in tehnologije, s katerimi bomo lahko nadalje obdelovali tudi težko frakcijo. S tem bi se odlaganju odpadkov povsem izognili," pravijo v Snagi Maribor, kjer bodo julija tudi spremenili celostno grafično podobo.

"Tako pomemben razvojni korak, ki javno službo zbiranja razširja tudi na javno službo obdelave odpadkov, smo ocenili kot primeren trenutek tudi za ta pomemben korak," so dodali.