c S
Kriminalisti s preiskavami glede nakupa Proteja 27.06.2018 17:32 Novo mesto, 27. junija (STA) - Predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v torek na sedežu družb Adria Mobil, AMH in Protej ter na domu generalne direktorice Adrie Mobila Sonje Gole ponovno opravili preiskavo zaradi suma zlorabe položaja v zadevi nakupa poslovnega deleža družbe Protej v obdobju 2011-2012, je danes objavila Adria Mobil.

Kot so v sporočilu na spletni straneh Ljubljanske borze zapisali v Adrii Mobil, pri tem ni bila pridržana nobena oseba, preiskava v družbi pa ni ovirala proizvodnega procesa. Delo v režijskih službah, ki so neposredno povezane s proizvodnim procesom, je bilo opravljeno ob prisotnosti uradnih oseb, so navedli in dodali, da delo v družbi danes poteka po ustaljenih tirih.

Na policiji so STA potrdili, da so preiskovalci NPU na podlagi sodne odredbe "izvedli preiskave poslovnih in zasebnih prostorov na območju Policijske uprave Novo mesto", v katerih so iskali dokaze za utemeljitev kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Kaznivih dejanj so osumljene tri osebe, v preiskavah nobena oseba ni bila pridržana. Domnevna premoženjska korist, ki naj bi bila pridobljena s kaznivim dejanjem, znaša okoli 2,5 milijona evrov.

NPU je sicer marca leta 2015 opravil več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za domnevno oškodovanje družbe ACH pri prenosu lastništva Adrie Mobila z ACH na družbo Protej.

Protej, v katerem so bili zbrani nekdanji menedžerji ACH, je bil lastnik družbe ACH, ki se je lani razdelila na tri dele: na družbo AMH z Adrio Mobil, Axor Holding s hotelsko divizijo in ACH2 z avtomobilsko divizijo. Lastnica AMH in s tem Adrie Mobil je prek nakupa Proteja postala francoska skupina Trigano.