c S
Rast posojil gospodinjstvom v območju evra maja stagnirala 27.06.2018 13:48 Frankfurt, 27. junija (STA) - Rast posojil podjetjem v območju z evrom se je maja okrepila, medtem ko je rast obsega posojil gospodinjstvom stagnirala, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Posojila zasebnemu sektorju so maja po prilagojenih podatkih na letni ravni narasla za 3,3 odstotka, potem ko je bila mesec pred tem rast triodstotna.

Letna rast posojil gospodinjstvom je po prilagojenih podatkih maja dosegla 2,9 odstotka, kar je bilo enako kot v mesecu prej. Se pa je precej dvignila rast posojil zasebnim podjetjem v nefinančnem sektorju, in sicer za 0,3 odstotne točke na 3,6 odstotka.

Ekonomisti zelo podrobno spremljajo podatke o posojilih, saj večji pritok denarja v gospodarstvo nakazuje na porast aktivnosti. Prav tako je na podatke zelo pozorna ECB, ki z njihovo pomočjo ocenjuje učinkovitost svoje monetarne politike.

ECB je na junijskem zasedanju v Rigi izrazila pričakovanje, da bo s koncem septembra zmanjšal zgornjo mejo mesečnih nakupov v okviru programa odkupovanja obveznic s 30 na 15 milijard evrov, s koncem leta pa bo neto novih nakupov v okviru programa, namenjenega povečevanju količine denarja v obtoku, konec. Obenem je obrestne mere ohranila na rekordno nizkih ravneh.

Z obema ukrepoma ECB spodbuja črpanje likvidnosti v finančni sistem in posledično realno gospodarstvo.