c S
Na evropskih borzah še brez preobrata v razpoloženju 27.06.2018 10:42 London/Frankfurt/Pariz, 27. junija (STA) - Na osrednjih evropskih borzah po ponedeljkovih občutnih pocenitvah in torkovi neenotni smeri indeksov ni opaziti prodora optimizma. Med vlagatelji tako še vedno prevladujejo skrbi pred nadaljnjim zaostrovanjem trgovinskih napetosti med ZDA na eni strani ter EU, Kitajsko in drugimi velikimi gospodarstvi na drugi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je bil okoli 10.15 ure 0,64 odstotka pod torkovo zaključno ravnjo. V Londonu je indeks FTSE 100 izgubljal 0,14 odstotka, v Parizu CAC 40 0,48 odstotka in v Frankfurtu DAX 0,76 odstotka.

Tečaj evra je medtem pri 1,1647 dolarja približno na torkovi zaključni ravni.

Trgovinska trenja med ZDA in EU, Kitajsko ter drugimi velikimi gospodarstvi ostajajo in bi se v naslednjih dneh lahko zaostrila. Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil še z uvedbo 20-odstotnih carin na uvoz avtomobilov iz EU v ZDA in z nadaljnjimi ukrepi proti Kitajski, med drugim se obetajo nove omejitve kitajskih investicij v ZDA. Hkrati so ZDA v torek svetovne države pozvale, naj do 4. novembra prenehajo s kupovanjem iranske nafte, sicer jih bodo doletele nove gospodarske sankcije, kar je povzročilo rast cen nafte.

Negotovost je tako še vedno velika, grožnja totalne trgovinske vojne pa ne izginja.

V tej luči so pod gladino danes zaključile tudi azijske borze. Tokijski indeks Nikkei 225 je izgubil 0,31 odstotka. Delnice so še bolj na udaru na Kitajskem, kjer je indeks SSE Composite doslej zdrsnil za 1,11 odstotka, hongkonški Hang Seng pa za 1,82 odstotka. Seulski Kospi je končal 0,38 odstotka nižje, sydneyjski Al Ordinaries pa je izgubil le 0,03 odstotka. Singapurski STI je trenutno 0,81 odstotka pod gladino.