c S
Nafta po Trumpovem pozivu glede Irana dražja 27.06.2018 08:45 Singapur, 27. junija (STA) - Cene nafte so se danes še zvišale in so na najvišji ravni v zadnjih dveh mesecih. Nafta se je v torek krepko podražila, potem ko so ZDA druge države pozvale, naj do novembra prenehajo s kupovanjem iranske nafte.

Severnomorska nafta brent, ki bo dobavljena avgusta, je danes zjutraj stala 76,57 dolarja, kar je 26 centov več kot ob koncu trgovanja v torek. Cena teksaške lahke nafte za dobavo avgusta se je zvišala za 20 centov na 70,73 dolarja za 159-litrski sod, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so v torek svetovne države opozorile, da morajo do 4. novembra prenehati s kupovanjem iranske nafte, sicer jih bodo doletele nove gospodarske sankcije. Gre za novo ameriško potezo proti Iranu, potem ko so se ZDA maja umaknile iz iranskega jedrskega sporazuma in ponovno uvedle sankcije proti tej državi.

Analitiki ob predvidoma zmanjšani dobavi nafte iz tretje največje proizvajalke v Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec) na morebitna tveganja glede dobave opozarjajo tudi zaradi razmer v Libiji. Nižja dobava bi po navedbah dpa prizadela že tako napet naftni trg. Članice Opeca in nekatere nečlanice so se odzvale z odločitvijo za zvišanje proizvodnje, ni pa jasno, za koliko se bo ta dejansko povečala in ali bo ciljno zvišanje v višini milijona sodov dnevno zadostno, da bo pokrilo zmanjšano dobavo, poroča dpa.