c S
Sodišče Uberju za 15 mesecev podaljšalo licenco za delovanje v Londonu 27.06.2018 07:30 London, 26. junija (STA) - Sodišče v londonskem mestnem okrožju Westminster je ugodilo pritožbi ameriškega tehnološkega podjetja Uber na lansko odločitev londonskih mestnih oblasti, da temu ponudniku storitve posredovanja prevozov ne bodo obnovile licence za delovanje v mestu. Licenco je podaljšalo za 15 mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad, ki skrbi za londonski promet, je septembra lani sporočil, da je aplikacija za deljenje prevoza poskrbela za zaskrbljenost. Uberjev pristop in način vodenja po mnenju urada kažeta na pomanjkanje korporativne odgovornosti. Pri tem so se sklicevali na številne spore, sume kaznivih dejanj njegovih voznikov, kot so spolni napadi ali nevarna vožnja, in celo izgrede v povezavi z aplikacijo, ki nepoklicne voznike, ki uporabljajo lastno vozilo, poveže z osebami, ki iščejo prevoz v mestu.

Londonske oblasti so zato sklenile, da družba Uber London ni primerna za imetnika licence za zasebni najem. Londonski župan Sadiq Khan je takrat odločitvi izrazil polno podporo. Kot je poudaril, naj bo London v ospredju, ko gre za podporo inovacijam, ki meščanom prinašajo boljše in cenejše storitve, se pa morajo vsa podjetja v Londonu držati pravil in visokega standarda glede varnosti uporabnikov, je dodal.

Uber se je na to odločitev na zanj zelo pomembnem trgu v največjem velemestu v EU pritožil, v vmesnem obdobju pa je družba iz Silicijeve doline sprejela tudi niz ukrepov, kot so strožje omejitve glede dovoljenih zaporednih ur voženj Uberjevih voznikov, takojšnje poročanje policiji o sumih kaznivih dejanj in odprtje posebnih linij za pritožbe strank in voznikov.

Prvi mož Uberja Dara Khorsrowshahi je lani po odločitvi londonskih oblasti priznal, da družba ni popolna in da je nekje na poti sprejela tudi napačne odločitve, a je obenem spomnil, da je od njihove platforme, ki je v številnih krajih deležna kritik zaradi izigravanja delovne zakonodaje in pravil o reguliranih poklicih, odvisnih 40.000 voznikov in 3,5 milijona Londončanov.