c S
Ameriški trgovinski predstavnik se razburja zaradi povračilnih ukrepov EU na Trumpove carine 27.06.2018 07:47 Washington, 27. junija (STA) - Trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer se je v torek razburjal zaradi povračilnih ukrepov EU, Kitajske in drugih držav sveta na carine, ki jih uvaja predsednik ZDA Donald Trump, in zagotovil, da bodo ZDA sprejele vse potrebne ukrepe za zaščito svojih interesov.

Dan potem, ko je legendarni proizvajalec ameriških motorjev Harley Davidson zaradi Trumpovih carin preselil del proizvodnje na tuje, je Lighthizer zatrdil, da ni nobene pravne osnove za odgovor EU na Trumpove carine na jeklo in aluminij. EU je uvedla višje carine na del ameriškega uvoza, med drugim na motorje Harley Davidson, burbon, pomarančni sok in drugo.

Lighthizer je izjavil, da države, ki uvajajo ukrepe proti ZDA, lažno trdijo, da so ameriške carine na jeklo in aluminij sprejete zaradi zaščite ameriških proizvajalcev pred uvozom. Carine so menda uvedene zaradi nacionalne varnosti, kar pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO) dovoljujejo. Lighthizer zato meni, da so povračilne carine tujine popolnoma hinavske, kot je tudi hinavski svetovni trgovinski sistem.

EU, Kitajsko in druge države je obtožil zanemarjanja pravil WTO, ker jim tako pač menda ustreza. Lighthizer sicer ni povedal, kaj nameravajo ZDA storiti proti tem "hinavskim" ukrepom, ki ne bi bili nikoli sprejeti, če Trump ne bi povišal carine na jeklo in aluminij.

Trump se je do torka hvalil s Harley Davidsonom, sedaj pa podjetju grozi z neopredeljenimi višjimi davki, ker je preselilo del proizvodnje izven ZDA.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan, ki prihaja iz Wisconsina, kjer ima Harley Davidson svoj sedež, Trumpa pri tem ni podprl, ampak je izrazil prepričanje, da carine niso nič drugega kot višji davki. Večina republikancev se s Trumpovo trgovinsko politiko ne strinja, vendar so preveč preplašeni, da bi mu odkrito nasprotovali.