c S
V Ljubljani predstavniki potrošniških organizacij iz 16 držav 26.06.2018 17:07 Ljubljana, 26. junija (STA) - Ljubljana te dni gosti bienalno generalno skupščino mednarodne organizacije za potrošniške raziskave in testiranja (ICRT), ki je oblikovala in usklajuje vsa neodvisna testiranja, ki jih izvajajo potrošniške organizacije po vsem svetu. V organizacijo je včlanjena tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki gosti več kot 50 udeležencev iz 16 držav.

Kot so danes sporočili iz ZPS, so v Ljubljano prispeli predstavniki evropskih organizacij ter organizacij iz Avstralije, Kitajske, ZDA in Kanade. Spoznali bodo lahko izkušnje največjih potrošniških organizacij, med drugim ameriške, belgijske in britanske, na delavnicah pa si bodo izmenjali mnenja o različnih temah, s katerimi se srečujejo med testiranji.

Pred skupščino so se zbrali direktorji najpomembnejših potrošniških organizacij ter razpravljali o težavah in izzivih, med katere sodijo testiranje izdelkov s sorazmerno kratko življenjsko dobo (predvsem zabavna elektronika), testiranje pametnih izdelkov, pri katerih vse večjo vlogo namenjajo njihovi varnosti, pa tudi izboljšanje sodelovanja na določenih področjih, kjer so potrošniške organizacije doslej delovale samostojno.

Povezovanje potrošniških organizacij pri primerjalnem testiranju se je po navedbah ZPS začelo pred 50 leti, ko sta nizozemska in belgijska organizacija združili moči in sredstva pri testih sušilnikov za lase, pomivalnih strojev, radijskih sprejemnikov in modelnih vlakov. Pri testu hotelov na Mallorci se jim je pridružila še nemška potrošniška organizacija.

Leta 1972 so usanovili evropsko skupino za testiranje (ETG), ki je imela dve leti kasneje 12 članic. Leta 1990 so organizacijo preimenovali v ICRT. ZPS se je organizaciji pridružila leta 1993.

"Za slovensko zvezo je članstvo v ICRT vitalnega pomena, brez njega v Sloveniji zagotovo ne bi mogli objaviti vsaj 40 primerjalnih testov letno. ZPS v zadnjih petih letih postaja pomembna in zelo aktivna članica regionalne podskupine v okviru ICRT, saj se testi za več članic pod vodstvom ZPS izvajajo tudi v Sloveniji," so poudarili v ZPS.

Od leta 1992 morajo vse članice izpolnjevati zaveze in vodila, med katerimi je na prvem mestu zagotavljanje neodvisnosti in neprostranskosti pri testiranju, kar zajema tako nakup izdelkov kot tudi izbiro neodvisnih laboratorijev in način prikaza rezultatov.

Vsako leto na skupnih primerjalnih testih potrošniške organizacije izvedejo blizu 100 testov. Kot so še pojasnili v zvezi, si tudi največje potrošniške organizacije tega brez sodelovanja z drugimi ne bi mogle privoščiti, saj cena preverjanja enega samega izdelka doseže tudi nekaj tisoč evrov.