c S
V Sloveniji maja večja poraba električne energije 26.06.2018 14:05 Ljubljana, 26. junija (STA) - V Sloveniji smo maja porabili 1176 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je štiri odstotke več kot aprila. Medtem je bila neto proizvodnja elektrike s 1330 GWh večja za 30 odstotkov, je danes objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah je ostala na isti ravni, medtem ko se je proizvodnja v termoelektrarnah znižala za 46 odstotkov. V jedrski elektrarni Krško so imeli medtem ponoven zagon.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv maja manjša za 38 odstotkov.

Maja se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti, razen pri drugih naftnih proizvodih in pri petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje. Oskrbi pri teh dveh spremljanih kategorijah sta se po podatkih Sursa na mesečni ravni povečali za 27 oz. za 13 odstotkov.

Padce so zabeležili pri oskrbi z rjavim premogom in lignitom za 42 odstotkov, z ekstra lahkim kurilnim oljem za 30 odstotkov, črnim premogom in antracitom za 10 odstotkov, zemeljskim plinom za devet odstotkov in utekočinjenim naftnim plinom za šest odstotkov.

Slovenija je maja uvozila za 788 GWh, izvozila pa 903 GWh električne energije.