c S
Raziskava: Tri četrtine Slovencev vsaj enkrat tedensko uporabijo plačilno kartico 26.06.2018 10:14 Ljubljana, 26. junija (STA) - Plačevanje s karticami ostaja priljubljeno med Slovenci, ki so čedalje bolj pripravljeni na nove tehnologije plačevanja, kot so biometrija in mobilne denarnice, kaže raziskava družbe Mastercard MasterIndex. Tri četrtine Slovencev kartico uporabijo vsaj enkrat na teden, 12 odstotkov z njo vsaj enkrat na teden plača prek spleta.

V povprečju v denarnicah Slovencev najdemo dve plačilni kartici, kar 89 odstotkov pa ima do tri plačilne kartice. "Te največkrat uporabijo za nakup vsakodnevnih pripomočkov, nakupe na bencinskih servisih in nakupe prek spleta," so sporočili z Mastercarda, ki je raziskal plačilne navade Slovencev, starih med 18 in 55 let. Za Slovence so zato posledično najbolj zanimivi popusti v trgovinah z živili, ki jih kartice omogočajo, ter plačevanje pri nakupih prek spleta.

Dve tretjini Slovencev plačilne kartice uporablja vsaj pri polovici vseh nakupov, kar nakazuje petodstotni porast v primerjavi z letom 2017. Skoraj polovica Slovencev tudi manjše zneske do 15 evrov plačuje s kartico.

Predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji Boštjan Fabjančič je ocenil, da Slovenci vse bolj zaupamo v brezgotovinsko družbo, ki jo prinaša čedalje pogostejša uporaba plačilnih kartic. "Veseli nas, da smo Slovenci pripravljeni posvojiti nove tehnologije - metode plačevanja, saj nas to postavlja v sam vrh tistih, ki bodo spoznali vse prednosti tovrstnega plačevanja, obenem pa postavlja varnost in enostavnost uporabe visoko na prvo mesto za zagotavljanje brezskrbne prihodnosti," je dodal.

Čez pet let bo najbolj priljubljeno plačevanje s plačilno kartico, meni 69 odstotkov vprašanih, dobra petina pa verjame, da bomo največ uporabljali plačevanje prek mobilnega telefona. Nekaj več kot polovica Slovencev pravi, da bi bili pripravljeni uporabljati biometrijo, tretjina pa bi plačevanje s karticami v celoti prenesla na mobilni telefon.

Vse več Slovencev nakupuje prek spleta. Leta 2014 jih je prek spleta nakupovalo okoli 14 odstotkov, lani 19 odstotkov, letos pa kar 23 odstotkov. Najbolj priljubljene ostajajo obleke, čevlji in modni dodatki, Slovenci pa prepoznavajo tudi udobje pri plačevanju namestitev in letalskih kart prek spleta.

Slaba polovica Slovencev je mobilni telefon že uporabila v namene plačevanja (44 odstotkov), od tega so največ plačevali z Moneto (30 odstotkov), 12 odstotkov pa z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice. Lani so rezultati pokazali, da je 37 odstotkov vseh anketiranih pripravljenih uporabljati mobilno aplikacijo. Letos je odstotek znatno višji, saj je takih že 50 odstotkov.

Slovenci se vse redkeje odločajo za kupovanje tuje valute pred obiskom tujine. Lani je tujo valuto pred odhodom kupilo okrog 60 odstotkov sodelujočih, letos le še 47 odstotkov. Na počitnicah imetniki kartic najbolj cenijo široko sprejetost kartic, zaščito pred zlorabo, ugodno menjalno razmerje pri plačevanju ter brezobrestno plačevanje.

Tudi letos bo več kot polovica Slovencev za poletni oddih izbrala Hrvaško (51 odstotkov). Tam bodo kartico najpogosteje uporabili pri plačevanju na bencinskih servisih (48 odstotkov) ali pri nakupih hrane (40 odstotkov).

MasterIndex je mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka od leta 2009. Raziskavo je maja na reprezentativnem vzorcu več kot 1050 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja izvedla agencija Mediana.