c S
Cerar in predstavniki strank začeli pogovore o migracijah in NLB 26.06.2018 10:14 Ljubljana, 26. junija (STA) - Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je danes začel pogovore s predstavniki parlamentarnih strank, na katerih jim predstavlja vsebino pogovorov na nedeljskem mini vrhu Evropske unije o migracijah. Govorili bodo tudi o vprašanjih, ki zadevajo NLB.

Premier in predstavniki večine strank pred srečanjem, na katerem ob začetku ni bilo predstavnikov Levice, niso dajali izjav.

Izjavo je dal le predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič, ki je ocenil, da je situacija na področju migracij "grozljiva, pri čemer se kaže še hujše, kot se pri nas govori". Izplen nedeljskega mini vrha EU o migracijah je označil kot "krasnega", saj ga je sabotiralo enajst držav. "Višegrajska skupina je povedala, da se ne gre več. V Nemčiji (kanclerka Angela) Merkel izgublja tla pod nogami," je dejal.

Cerar na srečanju predstavnikom strank predstavlja vsebino nedeljskega mini vrha v Bruslju, ki se ga je udeležil. Vrh sicer kakšnih posebnih sklepov ni prinesel, so si pa voditelji izmenjali mnenja, jasno izrazili stališča in pretresli nekatere ideje pred rednim vrhom EU v četrtek in petek, na katerem pa bi že lahko sprejeli konkretne odločitve.

Premier je v nedeljo ocenil, da je bila rdeča nit srečanja skladna s pričakovanji Slovenije. Ob nujnosti celovitih skupnih odzivov je poudaril pomen varnosti in humanosti ter potrebo po konkretnih aktivnostih in pomoči državam Zahodnega Balkana. Cerar je tudi napovedal, da bo Slovenija aktiven akter pri iskanju rešitev.

Na današnjem srečanju s predstavniki strank naj bi se posvetili tudi obravnavi problematike NLB, glede na to, da bo treba zgodbo o prodaji te največje slovenske banke voditi naprej, ne glede na to, da Slovenija najbrž še nekaj časa ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Nova odločba Evropske komisije glede prodaje NLB se po neuradnih informacijah napoveduje še pred avgustom, eno ključnih vprašanj pa je spet državna zaščita banke pred negativnimi učinki hrvaških postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev.