c S
Evropske borze s krepkimi padci; nafta cenejša, evro nekoliko navzgor 26.06.2018 07:40 London/Frankfurt/Pariz, 25. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma krepko znižali in zabeležili enega slabših dni letos. Razlog je vse večja zaskrbljenost vlagateljev ob naraščajočih trgovinskih napetostih, ki utegnejo voditi v trgovinske vojne med velikimi gospodarstvi. Nafta se je pocenila tečaj evra pa se nekoliko krepi.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 2,10 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX potonil za 2,46 odstotka, v Parizu indeks CAC 40 za 1,92 odstotka, v Londonu pa je FTSE 100 končal 2,24 odstotka pod gladino.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,80 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,83 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil večji, 2,44-odstotni padec.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev približno štiri ure pred zaključkom trgovanja prav tako občutno znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,74 odstotka nižji ravni kot ob koncu petkovega trgovanja. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,90 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 2,61 odstotka pod gladino.

Glavni razlog za današnje razpoloženje vlagateljev v Aziji, Evropi in ZDA so naraščajoče trgovinske napetosti med ZDA in drugimi velikimi gospodarstvi, ki zmanjšujejo apetit po naložbah v delnice.

Po prvem naboru carin na jeklo in aluminij ter tudi na del kitajskega izvoza v ZDA ameriški predsednik Donald Trump, ki je prepričan, da je trenutni trgovinski sistem v veliki meri oblikovan tako, da škodi predvsem ameriškim gospodarskim interesom, zdaj grozi še z uvedbo 20-odstotnih carin na uvoz avtomobilov iz EU v ZDA, kar bi lahko vplivalo na globalne verige vrednosti v avtomobilskem sektorju, ter z nadaljnjimi ukrepi proti Kitajski.

Ameriške oblasti npr. po pisanju agencije Bloomberg pripravljajo posebno izredno zakonodajo, s katero bi zaradi grožnje za ekonomsko in nacionalno varnost dodatno omejile naložbe kitajskih podjetij v nekaterih sektorjih ameriškega gospodarstva, kot so nove tehnologije v avtomobilski industriji, robotika in letalsko-vesoljski sektor. Po oceni analitikov bi bil to lahko pomemben sprožilec trgovinske vojne večjih razsežnosti.

Kljub temu da se druga velika gospodarstva odzivajo s protiukrepi, ki že kažejo prve negativne posledice za ameriško gospodarstvo in potrošnike, se Trump ne da. V nedeljo zvečer je v eni svojih tradicionalnih besednih tirad prek družbenega omrežja Twitter tako čivknil: "Združene države vztrajajo, da vse države, ki so postavile umetne trgovinske ovire in carine na blago, ki prihaja k njim, te odstranijo ali pa bodo deležne več kot recipročnih ukrepov ZDA. Trgovina mora biti poštena in ne več enosmerna ulica!"

Tečaj evra se medtem v luči vseh teh dogodkov malenkost zvišuje. Pozno popoldne so s skupno evropsko valuto v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1694 dolarja, kar je 0,30 centa več kot v petek. ECB je referenčni tečaj evra opoldne medtem določila pri 1,1700 dolarja (v petek pri 1,1648 dolarja).

Nafta se medtem ceni. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena julija, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,47 dolarja, kar je 11 centov manj kot v petek. V Londonu so se junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent po drugi strani pocenile za 1,16 dolarja na 74,39 dolarja.

Če so se v petek cene nafte še precej zvišale, saj so trgovci ocenili, da je dogovor članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in še 10 velikih izvoznic nafte o povečanju proizvodnje črnega zlata za milijon 159-litrskih sodov dnevno, ki so ga konec tedna dosegle na Dunaju, precej manj ambiciozen od pričakovanj in ga bo težko izvajati, je zdaj očitno prevladala ocena, da določen učinek na trgu v smislu povečane ponudbe bo, pri čemer pa se bo to poznalo predvsem v Evropi in Aziji, zato je tudi večji učinek na nafto brent kot na ameriško nafto.