c S
Ormoški Safilo lani z velikim padcem prodaje 24.06.2018 13:30 Ormož, 24. junija (STA) - Ormoško podjetje Safilo, ki je v lasti istoimenske italijanske skupine in se ukvarja s proizvodnjo očal, je lani utrpelo velik upad prodaje. Družba je ustvarila dobrih 30 milijonov evrov, kar je 16 milijonov manj kot leto prej. Tudi po zaslugi znatnega znižanja števila zaposlenih so uspeli leto vseeno zaključiti s skoraj 1,4 milijona evrov dobička.

Kot je razvidno iz letnega poročila na spletni strani Ajpesa, so v Ormožu lani izdelali nekaj več kot 1,7 milijona kosov očal, to pa je okoli 400.000 kosov manj, kot so načrtovali. Skoraj vsa očala so prodali znotraj skupine, s čimer so na tujih trgih ustvarili 28,3 milijona evrov prihodkov. Čisti dobiček je v primerjavi z letom prej upadel iz dveh na 1,4 milijona evrov.

Kot je v poročilu pojasnilo zdaj že nekdanje vodstvo družbe na čelu s Silvom Kekcem, načrta prodaje niso dosegli zaradi nižjih naročil v proizvodnji ter nedoseženega načrta prodaje očal na domačem trgu in trgih izven skupine. Italijanski lastniki so pred dnevi Kekca in začasno direktorico Mirico Horvat že zamenjali ter na njuni mesti postavili Andrej Mavsarja in Paola Piazzo.

Safilo je tako lani v primerjavi z letom 2016 proizvedel za 49 odstotkov manj očal in delov očal, med razlogi pa navajajo 40-odstotni padec naročil v proizvodnji Optyl očal, kar 90-odstotni padec v proizvodnji SW očal ter polovični upad proizvodnje termoplastičnih očal. Delno so velik izpad realizacije ur uspelo sanirati z uvedbo novega programa lakiranja acetatnih priponk in očal za matično družbo.

Glede na nekoliko pričakovani padec proizvodnje so v ormoškem podjetju že lani poskrbeli za znatno znižanje števila zaposlenih. Podjetje je še leta 2011 zaposlovalo več kot tisoč ljudi, lansko leto je začelo z 852 delavci, končalo pa le še s 634 ljudmi. Največji osip je bil v prvi polovici leta, ko je tudi sindikat SKEI opozoril na domnevno množično odpuščanje delavcev invalidov, postopki pa zdaj potekajo tudi na delovnem sodišču. So pa v podjetju vsem presežnim delavcem izplačali zakonsko določene odpravnine.

Staro vodstvo podjetja je v letnem poročilu sicer zapisalo, da lahko družba z obstoječim številom zaposlenih doseže boljše rezultate ob njihovi primerni motivaciji. Za letos kljub rahlemu povečanju potrebe po novih izdelkih ne načrtujejo dodatnega zaposlovanja, a, kot pojasnjujejo, bodo morali izpeljati primerno organizacijo in na ta način izpolniti napovedi iz letnega načrta.