c S
Calcit lani z rastjo dobička 24.06.2018 13:30 Kamnik, 24. junija (STA) - Kamniški proizvajalec kalcijevih karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit je lani ustvaril 74,19 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 12,2 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček se je povečal za 11,5 odstotka na 5,34 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, objavljenega na Ajpesu.

Skupina Calcit na tujih trgih proda okoli 90 odstotkov izdelkov. Najpomembnejša panoga zanjo je papirništvo, je tudi pomemben proizvajalec naravnih suhih in oplaščenih pigmentov za proizvajalce barv in plastike. V zadnjih nekaj letih je Calcit v tehnološko opremo in razvoj vložil 30 milijonov evrov.

Optimistični so tudi glede letošnjega poslovanja, pri čemer navajajo tudi v prihodnje ekspanzivno monetarno politiko Evropske centralne banke ter nadaljnjo gospodarsko rast tudi v Rusiji in na Hrvaškem, kjer je skupina Calcit prisotna tako s proizvodnjo kot prodajo.

Poudarjajo pa, da bodo morali še intenzivneje iskati konkurenčnejše alternative trenutnim materialom in storitvam, saj se njihove cene zaradi splošne gospodarske rasti zvišujejo.

Avstrijska skupina Wietersdorfer, ki je imela v Calcitu doslej približno četrtinski lastniški delež, je po pisanju medijev tega pred časom povečala na skoraj polovičnega. Pred tem je družba pooblaščenka obvladovala 75-odstotni delež, Wietersdorfer pa 25-odstotnega. Družba pooblaščenka je bila do lani v lasti približno 100 delničarjev, nato pa sta dolgoletni generalni direktor Matevž Kirn in še eden od vodilnih Miha Kirn začela kupovati delnice in konec lanskega leta 33-odstotni lastniški delež v družbi pooblaščenki prodala Wietersdorferju.

"Calcit si prizadeva za širitev in razvoj svojega poslovanja. K temu bo pomembno pripomoglo partnerstvo z Wietersdorferjem. Kakorkoli, pridobitev večinskega deleža trenutno ni v našem načrtu," so februarja za portal Siol pojasnili pri Wietersdorferju.

Wietersdorfer prek družbe Intercement na slovenskem trgu obvladuje tudi 73-odstotni lastniški delež Salonita Anhovo. Do nedavnega je imel v lasti tudi družbe Baumit in Kema Puconci, a se je odločil za razvoj programov na osnovi cementa in cevi, zato je v lastništvu ohranil cementarne.

Konec minulega leta je Calcit zaposloval 155 ljudi. Lani so na novo zaposlili 15 delavcev za določen čas, od tega največ vzdrževalcev.