c S
Cene nafte padajo 25.06.2018 12:00 Singapur, 25. junija (STA) - Cene nafte v začetku novega tedna padajo. Potem ko so se v petek naftni trgi na dogovor največjih proizvajalk nafte o povečanju proizvodnje črnega zlata odzvali z rastjo cen, saj ni dosegel njihovih pričakovanj, o njegovem izvajanju pa imajo kar nekaj dvomov, se je danes razpoloženje nekoliko spremenilo.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena avgusta, se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za 16 centov na 68,42 dolarja za 159-litrski sod. Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se pocenile za 1,31 dolarja na 74,24 dolarja.

Cene nafte so se v petek precej zvišale, saj so trgovci ocenili, da je dogovor članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in še 10 velikih izvoznic nafte o povečanju proizvodnje črnega zlata za milijon 159-litrskih sodov dnevno, ki so ga konec tedna dosegle na Dunaju, precej manj ambiciozen od pričakovanj in da ga bo težko izvajati, saj ima le malo držav razpoložljive dodatne zmogljivosti.

Zdaj je očitno vendarle prevladala ocena, da določen učinek na trgu v smislu povečane ponudbe bo, pri čemer pa se bo to poznalo predvsem v Evropi in Aziji, zato je tudi večji učinek na nafto brent kot na ameriško nafto.