c S
Evropske borze začenjajo pod gladino 25.06.2018 12:00 London/Frankfurt/Pariz, 25. junija (STA) - Glavne borze na stari celini so nov trgovalni teden začele pod gladino. Tudi evropske vlagatelje skrbijo trgovinske napetosti med ZDA na eni strani in EU, Kitajsko ter drugimi velikimi gospodarstvi na drugi. Bojijo se namreč, da bodo sčasoma vodile v totalno trgovinsko vojno z vsemi posledičnimi negativnimi učinki na evropsko in svetovno ekonomijo.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 je bil nekaj po 9.30 uri 0,79 odstotka pod izhodiščem. Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je izgubljal 0,91 odstotka, CAC 40 v Parizu 0,72 odstotka, FTSE 100 v Londonu pa je bil 0,68 odstotka pod gladino.

Na vrednosti malenkost izgublja tudi evro. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1645 dolarja oz. 0,19 centa manj kot ob koncu petkovega trgovanja.

Naraščajoče napetosti med ZDA na eni strani in Kitajsko, EU ter drugimi velikimi gospodarstvi na drugi, ki so v zadnjih tednih vodile v sprejemanje protekcionističnih ukrepov in protiukrepov, po poročanju tujih tiskovnih agencij vsaj za zdaj zmanjšujejo apetit vlagateljev po nakupu delnic, ki v časih negotovosti veljajo za bolj tvegano naložbo.

Podobno je razpoloženje na azijskih borzah. V Tokiu je indeks Nikkei 225 izgubil 0,79 odstotka. V Hongkongu Hang Seng izgublja 1,33 odstotka, osrednji indeks šanghajske borze pa je 1,04 odstotka pod izhodiščem. V Singapurju se pomembnejše delnice v povprečju cenijo za 1,12 odstotka. V Seulu je indeks Kospi medtem pridobil skromnih 0,03 odstotka, medtem ko je v Sydneyju All Ordinaries končal 0,21 odstotka pod gladino.