c S
Razpoloženje v nemškem gospodarstvu junija pričakovano slabše 25.06.2018 13:07 München, 25. junija (STA) - Razpoloženje v nemškem gospodarstvu, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je junija pričakovano poslabšalo. Vrednost indeksa se je tako s 102,3 točke znižala na 101,8 točke. Slabša je ocena trenutnih razmer, medtem ko pričakovanja za naslednje mesece ostajajo nespremenjena.

Junijski padec je bil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa skladen s pričakovanji analitikov. Indeks postopno izgublja na vrednosti vse od lanskega novembra, le maja se je malenkost zvišal.

Kot je rezultate junijske raziskave med podjetji komentiral predsednik inštituta Ifo Clemens Fuest, "nemško gospodarstvo izgublja nekaj vetra v jadra". Analitiki medtem po pisanju dpa ocenjujejo, da je razmeroma majhen junijski padec vrednosti kazalnika, ki velja za najpomembnejšega napovedovalca gibanj v nemškem gospodarstvu, znak tega, da se največje evropsko gospodarstvo le umirja, ne kaže pa znakov negativnega obrata ali celo recesije.

Podkazalnik ocene trenutnih razmer se je znižal s 106,1 na 105,1 točke, medtem ko je podkazalnik pričakovanj za naslednje mesece ostal pri majskih 98,6 točke. Vsaj za zdaj tako skrbi glede negativnih posledice globalnih trgovinskih napetosti in trenj med EU in ZDA na Nemčijo kot največjega svetovnega izvoznika očitno še niso prehude.

V predelovalnem sektorju na krajši rok tako še vedno napovedujejo povečevanje proizvodnje, nekoliko večji je padec pričakovanj v storitvenem sektorju, še slabše pa so razpoloženi trgovci. V gradbeništvu večjih pretresov za zdaj ni.

Ifo je sicer zaradi slabše prve polovice leta od predhodnih pričakovanj napoved letošnje rasti nemškega gospodarstva nedavno znižal z 2,6 na 1,8 odstotka. Manj optimistična so tudi pričakovanja za prihodnje leto, ko naj bi bila rast 1,8- in ne 2,1-odstotna.