c S
Po Trumpovih grožnjah padec tečajev delnic evropskih avtomobilskih podjetjih 23.06.2018 16:40 London/Frankfurt/Pariz, 22. junija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, kar pomeni, da so vlagatelji praktično ignorirali začetek trgovinske vojne med EU in ZDA. So jo pa občutili evropski avtomobilski proizvajalci, saj so se njihove delnice po grožnjah ameriškega predsednika Donalda Trumpa o uvedbi novih carin pocenile.

V veljavo so danes stopile sredi meseca potrjene višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov letno - med drugim na kavbojke, viski in motocikle. Gre za odziv unije na carine, ki jih je Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija. Za veliko večino ameriških proizvodov bodo carine 25-odstotne.

Trump je nato na spletnem družbenem omrežju Twitter zagrozil, da bo uvedel 20-odstotne carine na avtomobile, ki bi jih ZDA uvozile iz EU. "Če te carine in ovire ne bodo kmalu odpravljene, bomo uvedli 20-odstotne carine na vse njihove avtomobile, ki prihajajo iz EU. Izdelujte jih tukaj!" je tvitnil.

Takoj po izbruhu ameriškega predsednika so delnice Fiat Chryslerja v Milanu zdrsnile za tri odstotke. Delnice nemškega BMW so se spustile za okoli dva odstotka, Daimlerjeve in Volkswagnove pa za dober odstotek. Nekoliko manj so se pocenile delnice francoskega proizvajalca avtomobilov Renault, ki ne prodaja avtomobilov v ZDA, ter Peugeota.

Sicer so bili vlagatelji na evropskih borzah dobro razpoloženi. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 1,12 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,54 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,34 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,67 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 1,25 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 1,85 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,99-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,75 odstotka višji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,40 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa na drugi strani beleži 0,09-odstotni padec.

Tečaj evra se je nekoliko okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,164 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta okrepila za 0,19 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1648 dolarja (v četrtek pri 1,1538 dolarja).

Cene nafte nadaljujejo krepko rast, čeprav so članice naftnega kartela Opec dosegle dogovor o dvigu proizvodnje nafte za en milijon 159-litrskih sodov dnevno. Povečanje proizvodnje je predlagala Savdska Arabija, z njim pa naj bi pokrili rast povpraševanja in pomirili največje porabnice, kot so ZDA, Indija in Kitajska, ki so se pritoževale nad zvišanjem cen črnega zlata.

Uradno mora zvišanje proizvodnje jutri potrditi še tako imenovani Opec plus. Gre za skupino 24 držav, v kateri je tudi Rusija, ki se je konec leta 2016 dogovorila o zmanjšanju proizvodnje.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 68,56 dolarja, kar je 3,02 dolarja več kot v četrtek. V Londonu so se avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej zvišale za 1,82 dolarja na 74,87 dolarja.