c S
Bisol Murski Soboti ponuja zbirno-reciklažni center sončnih elektrarn 23.06.2018 16:40 Murska Sobota, 23. junija (STA) - Murskosoboški mestni svet je pred dobrim tednom zavrnil namero preboldskega izdelovalca fotonapetostnih modulov Bisol, da namesto proizvodnega obrata v občini postavi sončno elektrarno. Bisol zdaj občini ponuja postavitev največjega zbiralno-reciklažnega centra odsluženih fotonapetostnih modulov in preostalih delov sončnih elektrarn v Evropi.

V Bisolu pravijo, da evropska zakonodaja nalaga obvezno recikliranje solarnih elektronskih komponent. V Evropi sta le dva takšna centra, v Belgiji in Nemčiji, za skupino Bisol kot enega večjih evropskih izdelovalcev fotonapetostnih modulov pa bi to predstavljalo komplementarno dejavnost.

"V Evropi in okolici je ogromno cenenih azijskih izdelkov z bistveno krajšimi življenjskimi dobami sončnih elektrarn od običajnih, že danes je potreba po zbiranju odsluženih modulov velika, v prihodnje jih bo čedalje več. Za nas je to priložnost, da postavimo največji zbiralno reciklažni center v Evropi, kjer je 5,1 hektarja veliko zemljišče dovolj za prvo etapo zastavljenih načrtov," pojasnjujejo v Bisolu.

Občini predlagajo, da bi odslužene module začeli zbirati takoj, še preden postavijo objekt in kupijo opremo, pozneje pa bi lahko dejavnost razširili na preostale elektronske in druge komponente, ki niso vezane izključno na področje fotovoltaike.

"Naši cilji so, da bo center spadal med najsodobnejše in ne bo imel nobenih negativnih vplivov na okolje in ljudi, ki tam živijo," dodajajo v Bisolu.

Najnovejša Bisolova zamisel za zemljišče v Murski Soboti sledi odločitvi soboških mestnih svetnikov, ki so predlog Bisola za spremembo zazidalnega načrta - ta bi v severni obrtno-industrijski coni omogočal postavitev energetskih objektov, med katere spadajo sončne elektrarne - zavrnili s 17 glasovi proti, enim za in štirimi vzdržanimi.

Bisol je namreč leta 2010 od občine za nadaljnjo širitev proizvodnih zmogljivosti fotonapetostnih modulov kupil 5,1 hektarja stavbnih zemljišč, z namenom, da vloži 130 milijonov evrov in do leta 2015 zaposli do 750 ljudi.

Kmalu po pridobitvi gradbenega dovoljenja pa so se razmere v panogi znatno poslabšale, ker so, kot pravijo v Bisolu, "svetovni trg preplavili s strani Kitajske nelegalno sponzorirani izdelki z namenom uničenja mednarodne konkurence.

Bisol se je zato zaradi racionalizacije poslovanja odrekel širitvi v Murski Soboti. Ker pa zemljišče ni prinašalo nobene dodane vrednosti, so se odločili za postavitev sončne fotonapetostne elektrarne, ki bi omogočala pridobivanje elektrike ter ureditev območja.

Nad odločitvijo svetnikov so v Bisolu razočarani, predsednik uprave Uroš Merc, ki je bil na občinski seji, pa se čudi, da so kljub visokemu komunalnemu prispevku za gradnjo prvotno načrtovanega objekta in letno plačanim 30.000 evrov nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča predlog zavrnili.

"Prek občinskih aktov lahko mestni svetniki odločajo o tem, kaj lahko lastniki zemljišč z njimi počnemo. Konkretnih razlogov, zakaj se jim sončna elektrarna, ki jo je v primeru izgradnje objektov mogoče kadar koli enostavno prestaviti na njihove strešne površine, ne zdi primerna, nisem slišal. Večkrat je bilo izpostavljeno le, da si na tej lokaciji želijo gradbenih objektov, četudi praznih," je dodal Merc.