c S
Hotelstars: Namesto merjenja dimenzij vzmetnice preverjanje njene čistosti 23.06.2018 16:50 Portorož, 23. junija (STA) - Kategorizacija nastanitvenih obratov pod okriljem združenja Hotelstars, ki jo uvaja Slovenija, prinaša določene novosti pri zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati hoteli za tako želene zvezdice. Tako na primer ne bo več ključno, kako velika je postelja, pač pa čistoča in vzdrževanje vzmetnice, je ponazorila Suzana Zagorc z gospodarskega ministrstva.

Dosedanji slovenski državni sistem kategorizacije nastanitvenih obratov ter sistem Hotelstars sta precej primerljiva, je na konferenci Združenja hotelirjev Slovenije ta teden pojasnila Zagorčeva. Je pa tudi precej razlik. Dosedanji slovenski sistem je bil tako v določenih kriteriji kompleksnejši, predvsem je bil bolj administrativno naravnan.

Več stvari je bilo določenih na način, da so se dale natančno izmeriti, na primer velikost sob ali kopalnic ter površine oken. Pri Hotelstars so ocene pri vrsti teh določil v domeni ocenjevalca.

Na drugi strani Hotelstars daje izrazito velik poudarek kakovosti. "Za pet zvezdic mora imeti hotel res luksuzno opremo, dušo, velik poudarek je na čistoči in vzdrževanju. Ni dovolj zgolj zagotavljati določene elemente, pomembni sta tudi njihova čistoča in kakovost," je izpostavila Zagorčeva.

V testnem ocenjevanju švicarski ocenjevalci na primer niso z metrom merili vzmetnice, ampak so jo dvignili, slekli in pregledali, ali so na njej kakšni madeži. Za otroško igralnico denimo ni dovolj, da jo hotel ima, ampak tudi da ima dnevno svetlobo, da otroke varuje usposobljeno osebje in podobno, je ponazorila govornica.

Največ pomislekov in dilem je bilo pri snovanju nove kategorizacije po besedah Zagorčeve pri ocenjevanju. "Leta 2014 smo se soočili s sodbo upravnega sodišča, ki navaja, da ocenjevalci nastanitvenih obratov nimajo pravne podlage za delovanje," je spomnila. Če bi želeli sistem obveznih ocenjevalcev, bi to morali urediti v zakonu o gostinstvu, ob preverjanju terena pa se je izkazalo, da je med deležniki precej nasprotovanja.

Da bi se izognili podaljševanju postopka uvajanja kategorizacije z negotovim izidom, so se na ministrstvu odločili za drugo pot. Tako sedaj tudi najvišjih kategorij ne bo določal več ocenjevalec nastanitvenih obratov, ampak obrat sam. Obrat tako v celoti nosi tudi odgovornost.

Se pa lahko obrat, na primer hotel, po pomoč še vedno obrne na usposobljene ocenjevalce, ki delo opravijo zanj. Tako bodo jeseni na ministrstvu izvedli izobraževanje za ocenjevalce, ki bodo ustrezno usposobljeni in jim bodo hoteli lahko zaupali, je pojasnila Zagorčeva.

Nikakor na gospodarskem ministrstvu ne nameravajo dovoliti izigravanja sistema oziroma "bližnjic" do višjega števila zvezdic. "Skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, Združenjem hotelirjev Slovenije in drugimi bomo vzpostavili sistem za spremljanje ravni kakovosti," je povedala Zagorčeva.

"Oblikovana bo strokovna komisija, ki bo izvajala testne ocene. V 15 mesecih, od oktobra letos do konca prihodnjega leta, bo izvedenih od 90 do 100 testnih ocen v nastanitvenih obratih različnih kategorij in vrst v različnih koncih Slovenije," je pojasnila govornica.

S tem bo nastal neke vrste mehek nadzor. Če bo namreč ta skupina odkrila manjša odstopanja, bodo nastanitveni obrat le prijazno opozorili. Če bodo odstopanja večja, se bo s tem ukvarjalo gospodarsko ministrstvo, ki bo lahko v skrajnosti obvestilo tudi tržni inšpektorat. Ta bo namreč imel edini pristojnost sankcioniranja.

Pravilnik o kategorizaciji nastanitvenih obratov je bil sicer objavljen 4. aprila. Poleg uvedbe standardov Hotelstars za hotele uvaja tudi posodobitev standardov za vse ostale vrste nastanitvenih obratov. Pravilnik bo v veljavo stopil 1. oktobra.

Od 1. oktobra do 1. aprila prihodnjega leta se bodo morali tako na novo kategorizirati vsi nastanitveni obrati v Sloveniji z izjemo tistih v najvišjih kategorijah, ki so jih ocenili ocenjevalci in jim kategorija še velja. Tem bo kategorija veljala do izteka, ki velja trenutno.