c S
Slovenska zakonodaja omejuje zaposlitev tujih zdravnikov 22.06.2018 13:56 Ljubljana, 22. junija (STA) - Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik se je odzvala na poročanje, da je odstop Anamarije Meglič z mesta strokovne direktorice pediatrične klinike povezan z neodobritvijo zbornice takojšnji zaposlitvi zdravnika iz BiH. Poudarila je, da zakonodaja omejuje zaposlitev tujih strokovnjakov, odgovorni v UKC pa bi jo morali dobro poznati.

"Odgovorni v UKC Ljubljana bi morali dobro poznati zakonodajo, ki ureja zaposlitev tujih strokovnjakov v Sloveniji in bi morali vedeti, da za hitro reševanje pomanjkanja zdravnikov ne moremo angažirati specialistov, ki niso iz držav EU, Evropskega gospodarskega prostora ali Švice," je danes v izjavi za medije opozorila Čebašek-Travnikova.

Kot je dodala, gre za strokovnjake iz t. i. tretjih držav, za katere je postopek pridobivanja potrebnih listin za delo v Sloveniji zapleten in dolgotrajen.

Spomnila je, da je zaradi omejitev, ki jih predpisuje slovenska zakonodaja, predsedniku sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Igorju Gregoriču omenila, da bi lahko vlada po nujnem postopku sprejela novelo zakona, s katero bi to pot olajšala in omogočila vsaj srednjeročno rešitev za kakovostno in varno zdravstveno oskrbo otrok s srčnimi okvarami.

"Vendar sprememba zakona ne more rešiti akutnega pomanjkanja kardiologov na pediatrični kliniki, prav tako pa ne bo mogla biti osnova za dolgoročno ureditev kardiokirurške obravnave teh otrok," je poudarila.

Ob tem je dodala, da se je zbornica takoj odzvala na vabilo k sodelovanju pri pripravi sprememb zakonodaje in je s svojo strokovno službo pri tem intenzivno sodelovala. Pripombe so morali pripraviti "pod nujno" v istem dnevu, ker naj bi predlog šel na četrtkovo sejo vlade, a se to ni zgodilo, je dejala. Kljub temu predsednica zbornice meni, da so skupaj pripravili zelo dober predlog, za katerega upa, da ga bo čim prej potrdila vlada in nato DZ.

Sicer pa je kadrovska problematika v programu otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije znana že več let in je po navedbah Čebašek-Travnikove postala še posebej kritična po odpovedi zadnjih treh pediatrov kardiologov. Zadnjemu od njih poteče odpovedni rok 7. julija in od takrat naprej na otroški kardiologiji ne bodo več imeli stalno zaposlenih pediatrov kardiologov, je spomnila in dodala, da je vodstvo UKC Ljubljana sporočilo, da so poskrbeli za nadomeščanje ambulantnih pregledov, medtem ko ni bilo jasno povedano, kako bodo poskrbeli za kardiološki oddelek na pediatriji.

"A dejstvo je, da po 7. juliju v UKC Ljubljana ne bodo imeli več redno zaposlenega pediatra kardiologa, prav tako ne bo nobenega v stalni pripravljenosti," je izpostavila.

Ker razmer na področju otroške kardiologije in kardiokirurgije v UKC sami niso mogli urediti, je vlada ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Podatkov o tem, kdaj bo začel inštitut izvajati svojo dejavnost, pa kot opozarja Čebašek-Travnikova, nima nihče.

Zbornica po njenih besedah sicer obžaluje, da se je razkroj sistema začel ravno pri otroški kardiologiji in otroški kardiokirurgiji, saj gre za najbolj ranljivi del populacije.

Megličeva je namreč v četrtek vodstvo kliničnega centra prosila za takojšnjo razrešitev, vodstvo pa je njen odstop sprejelo. Po informacijah RTV Slovenija naj bi našla otroškega kardiologa iz BiH, ki bi bil pripravljen sodelovati in delati v Ljubljani in je v preteklosti že sodeloval z zagrebškimi otroškimi kardiologi. A naj bi ji nato z Zdravniške zbornice Slovenije sporočili, da omenjeni zdravnik ne more delati v Sloveniji, saj nima ustrezne licence, ker ne prihaja iz EU.