c S
Nadzorniki NLB potrdili gradiva za skupščino 22.06.2018 13:55 Ljubljana, 22. junija (STA) - Nadzorni svet NLB je na današnji seji pregledal uresničevanje strategije skupine NLB in potrdil gradiva za odločanje na skupščini banke. Ali bodo na njej državi kot edini lastnici banke namenili dividende, bo znano najpozneje do konca prihodnjega tedna, ko bo objavljen sklic skupščine.

Nadzorni svet je osrednjo pozornost junijske seje namenil pregledu uresničevanja strategije skupine NLB, pri čemer je posebej pohvalil napredek na področju digitalizacije, poenostavitve ter modernizacije procesov in storitev, so sporočili iz banke.

Seznanil se je tudi s tveganji, ki jim je banka izpostavljena zaradi nedokončanih postopkov pred Evropsko komisijo zaradi prejete državne pomoči, ki povzročajo dodatno breme za banko in negotovost glede prihodnjega izvajanja strategije banke.

NLB je lani ustvarila 189,1 milijona evrov čistega dobička, ki bi ga lahko v celoti namenila za izplačilo dividend državi kot 100-odstotni lastnici. A Evropska centralna banka (ECB) je banki v luči tveganj na podlagi postopkov proti LB oz. NLB zaradi prenesenih deviznih vlog hrvaških varčevalcev in morda tudi kot element pritiska po lanski odločitvi vlade, da ne izpelje že skoraj zaključene prodaje vsaj polovice banke po metodi javne ponudbe delnic, zapovedala, da mora za izplačilo dividend pridobiti vnaprejšnje soglasje.

V NLB so za ECB pripravili izredni kapitalski načrt, v katerem so argumentirali predlog za izplačilo dividende, ki bi bilo v luči obsežne sanacije banke iz konca leta 2013 pomembno dejstvo tudi za državo, ter pridobili mnenje revizorja. Vendar pa roka za odločitev enotnega bančnega nadzornika v evrskem območju ni in po informacijah iz bančnih krogov ECB soglasja še ni dala. Na redni letni skupščini, za katere izvedbo ima NLB čas do konca avgusta, tako glede na trenutno stanje praktično ni druge možnosti kot sklep, da bilančni dobiček ostane nerazporejen.