c S
Fed: Največje ameriške banke bi preživele recesijo 22.06.2018 11:12 Washington, 22. junija (STA) - Največje ameriške banke bi preživele novo hudo recesijo, je zaključek stresnih testov ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed). Kot je ob tem pojasnil nedavno imenovani podpredsednik Feda za nadzor bank Randal Quarles, bi bile banke po naslednji recesiji v boljšem stanju kot po zadnji.

Stresni testi Feda so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pokazali, da bi v primeru izrazitih gospodarskih poslabšanj, pri čemer bi se stopnja brezposelnosti povzpela na 10 odstotkov, bruto domači proizvod skrčil, finančni pogoji pa poslabšali, največjih 35 ameriških finančnih institucij še vedno sposobnih dajati posojila gospodinjstvom in podjetjem.

Ob tem je Fed ugotovil, da nekatere spremembe v sklopu decembrske davčne reforme v ZDA povečujejo izgube bank glede na lanski izračun. Za obdobje devetih četrtletij bi predvidena izguba 35 bank nanesla 578 milijard dolarjev, medtem ko je lanski izračun za 34 bank pokazal na 383 milijard dolarjev globoko izgubo.