c S
Gospodarsko razpoloženje v Sloveniji junija višje 22.06.2018 11:10 Ljubljana, 22. junija (STA) - Gospodarska klima je bila junija na mesečni in na letni ravni višja. Vrednost kazalnika gospodarske klime se je v šestem mesecu ustavila pri 13,3 odstotne točke, kar je za 1,2 odstotne točke višje kot maja. Od dolgoletnega povprečja je bila gospodarska klima višja za 14,6 odstotne točke, ugotavlja statistični urad.

Na izboljšanje gospodarskega razpoloženja so vplivali kazalniki zaupanja v trgovini (+1,1 odstotne točke), med potrošniki (+0,3 odstotne točke) ter v gradbeništvu (+0,1 odstotne točke).

Po drugi strani je imel negativen vpliv kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (-0,3 odstotne točke), kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih pa po ugotovitvah Sursa na mesečno spremembo gospodarskega razpoloženja ni vplival.

Na letni ravni je bila vrednost kazalnika gospodarske klime junija za 0,9 odstotne točke višja. Na letno rast sta imela največji vpliv kazalnika zaupanja med potrošniki (+0,8 odstotne točke) in v gradbeništvu (+0,7 odstotne točke).

Kazalnika zaupanja v trgovini in v predelovalnih dejavnostih sta vplivala negativno. V trgovini je vrednost kazalnika na letni ravni padla za 0,4 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih pa za 0,2 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih na letno spremembo kazalnika gospodarske klime ni vplival.

Surs je še sporočil, da so se junija na mesečni ravni izboljšali skoraj vsi kazalniki stanj, izraziteje pa kazalnika izvozna naročila (+štiri odstotne točke) in skupna naročila (+tri odstotne točke). Izjema je bil kazalnik zaloge končnih izdelkov, ki se je poslabšal za štiri odstotne točke.

Med kazalniki pričakovanj se je izboljšal zlasti kazalnik pričakovani izvoz (+tri odstotne točke), izboljšala pa sta se tudi kazalnika pričakovana proizvodnja in pričakovane cene. Po drugi strani sta se poslabšala kazalnika pričakovano zaposlovanje in pričakovano skupno povpraševanje.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila junija za 22 odstotnih točk višja kot maja in za devet odstotnih točk nižja kot junija lani, od dolgoletnega povprečja pa je bila višja za 11 odstotnih točk. Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila medtem za eno odstotno točko višja kot maja in za 13 odstotnih točk višja kot lanskega junija, od dolgoletnega povprečja pa je bila višja za 43 odstotnih točk.

Za odstotno točko je bila medtem na mesečni ravni junija nižja vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih. Na letni ravni je bila vrednost enaka, hkrati pa za 14 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja.