c S
Sekcija za odpadno embalažo ministrstvu očita nezakonito ukrepanje 22.06.2018 10:21 Ljubljana, 22. junija (STA) - Članice sekcije za odpadno embalažo GIZ - Skupne sheme pri GZS ukrep okoljskega ministrstva, ki je večini družb za ravnanje z odpadno embalažo spremenil okoljevarstvena dovoljenja, označujejo za nezakonit ukrep in menijo, da gre za kratkoročni izhod v sili. Rešitev vidijo v zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže.

Ministrstvo za okolje in prostor je družbam za ravnanje z odpadno embalažo s spremembo okoljevarstvenega dovoljenja naložil prevzemanje večjih količin odpadne embalaže od tistih, ki so jih na trg dale njihove stranke in za katere prejmejo plačilo, so zapisali v sekciji za odpadno embalažo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

V omenjenih družbah pravijo, da jih bo večina, ki so prejele spremenjena okoljevarstvena dovoljenja, odpadno embalažo ponovno pričela prevzemati v presežnih količinah, hkrati pa bodo primorane uporabiti vsa pravna sredstva za zagotovitev zakonitega in enakopravnega delovanja.

Predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo opozarjajo, da sistem ne deluje, na kar opozarjajo že desetletje. "Ministrstvo v tem času ni storilo popolnoma nič, da bi se odpravilo nezakonitosti in neskladja, sedaj pa s prstom kaže na družbe za ravnanje z odpadno embalažo," so v skupni izjavi zapisale članice sekcije.

Ocenjujejo, da je ministrstvo za okolje oz. Agencija za okolje (Arso) odločbe o spremembi okoljevarstvenih dovoljenj izdala kot kratkoročni izhod v sili, s katerim po njihovem mnenju poskušajo na "nezakonit način in z grožnjo represije" zagotoviti delovanje sistema. "Hkrati pa so brez kakršnih koli predlogov za sistemske, dolgoročno vzdržne rešitve," so še dejali predstavniki družb za ravnanje z odpadno embalažo.

Rešitev vidijo v takojšnji zagotovitvi sredstev za ravnanje s presežnimi količinami odpadne embalaže in v vzpostavitvi transparentnega ter zakonitega sistema v panogi ravnanja z odpadno embalažo. "To med drugim pomeni uvedbo tehtanja, koliko posamezne vrste odpadne embalaže zbere posamezni izvajalec javne službe in koliko te odpadne embalaže prevzame posamezna družba za ravnanje z odpadno embalažo, ter mehanizmov, ki omogočajo, da te družbe prejmejo odpadno embalažo, iz katere niso izločene koristne vrste odpadne embalaže in ki ne vsebuje smeti," so izpostavili.