c S
Cene nafte pred srečanjem Opeca navzgor 22.06.2018 09:05 Singapur, 22. junija (STA) - Cene nafte so se danes pred začetkom zasedanja članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterih nečlanic, med njimi Rusije, podražile. Na Dunaju se bodo poskušale izvoznice nafte dogovoriti o predlogu kartela, da bi proizvodnjo nafte povečali za milijon sodov dnevno, kar je sicer nesprejemljivo za Iran.

Cena teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena avgusta, se je do opoldneva po singapurskem času podražila za 74 centov na 66,27 dolarja za 159-litrski sod. Avgustovske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 75 centov na 73,80 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Srečanje Opeca in nekaterih drugih izvoznic črnega zlata bo danes in v soboto potekalo na Dunaju. Kot poroča dpa, bo v ospredju pogovorov pobuda Opeca, da se proizvodnja, ki jo je 24 držav januarja lani zmanjšalo za 1,8 milijona sodov dnevno, poveča.

V skladu z lanskim dogovorom države ne proizvedejo več kot 32,5 milijona sodov nafte na dan, predlog Opeca, da bi se proizvodnja povečala za milijon sodčkov dnevno, pa bi po poročanju dpa v praksi pomenilo zgolj manjše povečanje, saj številne države zaradi omejenih zmogljivosti proizvodnje niti ne bi mogle povečevale.