c S
Odpadna embalaža: V Celju še obvladujejo razmere, v Velenju težave 22.06.2018 09:04 Celje, 22. junija (STA) - Slovenija se zaradi neurejenega odvoza odpadne embalaže sooča s težavami. V celjskem komunalnem podjetju Simbio je trenutno neprevzetih okoli 1000 ton odpadne embalaže, ki pa jo lahko predelajo v njihovem centru za ravnanje z odpadki. V Velenju so zadeve nekoliko slabše, saj imajo zaradi neprevzete embalaže visoke nepokrite stroške.

Kot so za STA povedali v celjski družbi Simbio, imajo trenutno neprevzetih okrog 1000 ton odpadne embalaže. To lahko sicer Simbio predela, a ob tem nastajajo stroški, ki bi jih po oceni Simbia morale pokriti družbe za ravnanje z odpadno embalažo.

"Čeprav so bile težave s prevzemom odpadne embalaže tudi v preteklih letih, so se razmere letos po izdaji odločbe upravnega sodišča še zaostrile. Zbrano odpadno embalažo predelamo in na ta način zmanjšamo prostornino. Ostaja pa odprto vprašanje pokritja stroškov predelave," navajajo v Simbiu.

Okoljsko ministrstvo bi moralo po mnenju Simbia intervenirati za rešitev nastalih razmer, in sicer kratkoročno z inšpekcijskimi službami doseči, da bi družbe za ravnanje z odpadno embalažo slednjo prevzele v količinah, določenih s sklepom vlade, dolgoročno pa prenoviti celoten sistem ravnanja z odpadno embalažo, ki zdaj ne deluje.

V Simbiu so še dodali, da se je v zadnjih treh letih količina odpadne embalaže (kartonska, plastična, mešana in steklena), ki jo zberejo, ustalila pri približno 7800 tonah letno.

Velenjski PUP-Saubermacher, ki je imel konec maja 98,4 tone neprevzete odpadne embalaže, se zaradi neprevzete embalaže sooča z velikimi stroški, a glede na dejstvo, da je zadeva kočljiva, o tem nočejo javno govoriti.

"Ti stroški bodo pa razvidni iz rezultatov poslovanje ob zaključku leta. Kdo jih bo pokril, še ne vemo. Ob vsem tem je težava tudi likvidnostna obremenitev, ki nastaja takoj," je za STA povedal direktor družbe Janez Herodež.

Po njegovih besedah imajo težave tudi s prostorsko stisko oz. skladiščenjem odpadkov. Po besedah Herodeža je embalaža last embalažnih družb in z njo ne smejo razpolagati. Ukrepajo tako, da mesečno pošiljajo določene količine embalaže embalažnim shemam.

Herodež tudi meni, da bi moralo ministrstvo za okolje področje odpadne embalaže nemudoma urediti. "Instrumenti za to obstajajo, potrebna je volja in dialog med strankami v postopku. Dejstvo pa je, da pot obstaja, le izpeljati je treba ustrezne dogovore in odločitve," je še dejal Herodež. Kot je še dodal, na letni ravni v Velenju zberejo 1788 ton mešane embalaže.

Poudaril je tudi, da se v podjetju PUP-Saubermacher zavedajo, da v razvitem svetu odpadki že dolgo niso več le nepomembno vprašanje ali nebodigatreba, s katerim se nihče ne želi ukvarjati, ampak med drugim postajajo dobra poslovna priložnost, iskan energetski vir, skrbno in gospodarno ravnanje z njimi pa odraz napredne, sodobne in odgovorne družbe.