c S
V Kranju se obetata nova stanovanjska soseska in športni center 22.06.2018 07:20 Kranj, 21. junija (STA) - Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili prostorski načrt za novo stanovanjsko sosesko ob Savi in odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo večnamenskega športnega centra. Odločili so, da občina ne bo kupila dvorane v nekdanjem kinu Storžič in namenili 300.000 evrov za plačilo odškodnine družini Majdič.

Občinski podrobni prostorski načrt za sosesko ob Savi bi moral mestni svet obravnavati že na prejšnji seji, a je bila točka tedaj umaknjena z dnevnega reda. Glavni zadržek je bil, da območje nima ustrezne cestne in komunalne infrastrukture za takšno stanovanjsko gradnjo, zato je občinska uprava v tem času uskladila načrte za infrastrukturno ureditev.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil kranjski župan Boštjan Trilar, bo treba zgraditi nov most čez Savo, cesto in kanalizacijsko omrežje ter poskrbeti za protipoplavno zaščito. Vse to naj bi stalo okoli 6,3 milijona evrov, pri čemer pa občina računa na 4,7 milijona evrov evropskih sredstev in komunalnega prispevka, zato bo strošek investicije za občino le 1,55 milijona evrov in se bo razporedil od leta 2019 do 2021, je povedal župan.

Prepričan je, da je dodana vrednost izjemno velika, saj je projekt stanovanjskega sklada ocenjen na kar 50 milijonov evrov. Občina bi tako dobila novo naselje z 250 stanovanjskimi enotami ter popolnoma novo cestno in komunalno infrastrukturo na degradiranem območju, v katerega se ni vlagalo kar 80 let. Župana zato veseli, da je mestni svet načrt podprl in verjame, da ga bo tudi v drugem branju.

Svetniki so poleg tega prižgali zeleno luč za izbiro izvajalca za javno zasebno partnerstvo za izgradnjo večnamenskega športno vadbenega centra. "To je nekaj, kar se že 20 let čaka in sedaj imamo končno priložnost, da to tudi zares izvedemo," je vesel Trilar.

Občinska uprava je na seji mestnemu svetu predstavila še en nov projekt, in sicer center na Kokrici, ki bi združeval zavetišče za živali, kliniko za živali, veterinarski center in medgeneracijski ter terapevtski center s terapevtskimi živalmi. Gre za 1,6 milijona evrov vreden projekt, vendar je Trilar prepričan, da bi zanj pridobili nepovratna sredstva in da bi se projektu pridružili tudi občini Medvode in Škofja Loka ter da investicija občine ne bi stala več kot 300.000 evrov.

Svetniki so razmišljali o tem, ali je to nekaj, kar Kranj potrebuje in ali ni morda bolj nujen kakšen drug projekt. Stališče občinske uprave pa je, da je treba peljati projekte vzporedno in da gre za edinstveno priložnost za pridobitev evropskih sredstev. Pogoj zanje je projektna dokumentacija, zato je mestni svet prerazporedil 50.000 evrov za njeno pripravo.

Je pa mestni svet na drugi strani zavrnil, da bi občina, ki ima predkupno pravico, za 200.000 evrov kupila dvorano v nekdanjem kinu Storžič in jo preuredila v koncertno dvorano, ki si jo glasbena šola in kulturna društva že dolgo želijo. "Meni je osebno žal, ker smo zamudili edinstveno priložnost, da pridemo do take koncertne dvorane," je dejal Trilar.

Bo pa morala občina nameniti 300.000 evrov za plačilo odškodnine družini Majdič, ki je v denacionalizacijskem postopku dobila vrnjen nekdanji kranjski bazen, a ga ni mogla uporabljati. Zahtevala je 550.000 evrov, sodišče pa ji je prisodilo 218.000 evrov in 80.000 evrov obresti. Sodba je pravnomočna, a občina računa, da bo z revizijo znesek odškodnine vendarle lahko še znižala.