c S
Lek namenil 10.000 za program Starejši za starejše 22.06.2018 07:29 Ljubljana, 21. junija (STA) - Družba Lek je Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus) danes predala donacijo v višini 10.000 evrov. Sredstva so namenjena za program Starejši za starejše, ki ga zveza izvaja že 14. leto. Kot pravijo, jim bo donacija omogočila še učinkovitejše delo na terenu, s katerim prispevajo k bolj dostojnemu življenju starejše populacije.

V programu Starejši za starejše 3500 prostovoljcev na domu skrbi za starejše od 69. leta in jim pomaga v različnih življenjskih situacijah glede na njihove potrebe. Nudijo jim pomoč pri hišnih opravilih, prevoze do zdravnika, jim berejo, jih spremljajo na sprehodu, se z njimi družijo in podobno, so navedli v Zdusu.

Kot so zapisali, se prostovoljci pri svojem delu srečujejo tudi z revščino starejših, zanemarjenostjo, nasiljem, zlorabami in hudimi zdravstvenimi težavami. V takih primerih se povežejo s strokovnimi javnimi službami in nevladnimi organizacijami.

Predstavnica Leka Katarina Klemenc je ob predaji donacije izrazila zadovoljstvo, da bodo s temi sredstvi uspeli vključiti tako nove prostovoljce, kot nova društva in, kar je najpomembneje, nove člane, ki bodo prejemali to pomoč. Vodji programa Starejši za starejše Rožci Šonc in vsem prostovoljcem pa se je zahvalila za delo, ki ga opravljajo.

Šončeva je dejala, da jim bo donacija pomagala, da bodo lahko v letošnjem letu učinkoviteje delali na terenu, pri čemer je izpostavila, da je bil program Starejši za starejše kar nekaj let podhranjen. "Brez vladne, nevladne in ne nazadnje tudi zelo pomembne pomoči gospodarstva v obliki sponzorstev in donacij v programu ne bi mogli biti tako dejavni," je dejal predsednik Zdusa Janez Sušnik in napovedal, da se bodo še naprej trudili, da skupaj s prostovoljci omogočajo dostojno življenje starejše populacije.