c S
V območju evra optimizem glede dogovora o Grčiji 21.06.2018 17:29 Bruselj/Luxembourg, 21. junija (STA) - Finančni ministri držav v območju evra so danes ob prihodu na sestanek v Luksemburgu izražali optimizem, da bo mogoče doseči verodostojen sveženj odločitev o Grčiji v povezavi z izstopom države iz programa pomoči avgusta letos. Najtrši oreh je vprašanje, kako zagotoviti zmanjšanje ogromnega grškega dolga.

Grčija je od leta 2010 od mednarodnih posojilodajalcev prejela 273,7 milijarde evrov pomoči v treh programih, zadnji se izteče 20. avgusta. Vsem je v interesu, da se država postavi na lastne noge in ta denar tudi vrne.

Sveženj, ki ga bodo sprejeli ministri, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, bo sestavljen iz treh gradnikov: zadnjega obroka v okviru programa pomoči oziroma denarne rezerve za naprej, ukrepov za zmanjšanje dolga in nadzora po koncu programa pomoči.

"Danes bomo dosegli dogovor. Sem optimist," je dejal šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno.

To bo "zgodovinski trenutek" za Grčijo in območje evra, ki tako res pušča krizo za seboj, je poudaril evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici. Spomnil je na to, koliko časa in energije je bilo v minulih osmih letih vloženih v pogajanja o pomoči državi.

Tudi francoski in nemški finančni minister, Bruno Le Maire in Olaf Scholz, ki sta skupaj nastopila pred mediji, sta poudarila, da je Grčija opravila svoje delo in da bo danes mogoče sprejeli odločitve o tem, kako bo po izteku programa.

Najtrši oreh bo opredelitev ukrepov za zmanjšanje ogromnega grškega javnega dolga, ki je pri okoli 180 odstotkih bruto domačega proizvoda (BDP).

Med možnostmi se omenjajo podaljšanje ročnosti posojil, da evropski reševalni sklad ESM odkupi draga posojila IMF, "finančni bonus" štirih milijard evrov do leta 2022 iz dobičkov, ki so jih imele članice EU od preteklih posojil državi, ter vezavo odplačevanja dolga na rast.

Slovenska stran že vseskozi izpostavlja zavezo območja evra, da bo pri morebitnih ukrepih za lajšanje grškega dolga upoštevalo nadpovprečno izpostavljenost Slovenije pri pomoči Grčiji.

V Bruslju poudarjajo, da bo Grčija potrebovala strožji mehanizem nadzora po izteku programa, kot so ga druge članice, ki so potrebovale finančno pomoč. A obenem izpostavljajo, da to ne bo četrti program pomoči.

Najprej se sestaja evroskupina, nato bo sledilo srečanje v razširjeni sestavi - vse članice razen Velike Britanije - o prenovi območja evra, ki bo sicer tudi pomembna tema na vrhu unije prihodnji teden.

Francoski finančni minister je ob prihodu izpostavil dogovor nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona o proračunu za območje evra kot "zgodovinski preboj". Njegov nemški kolega je bil glede tega bistveno bolj zadržan.

Jasno nasprotovanju proračunu za območje evra je danes izrazil nizozemski finančni minister Wopke Hoekstra. Francosko-nemške zamisli o prenovi območja evra je sicer po njegovem mnenju koristno preučiti, saj vključujejo tudi zelo dobre elemente.