c S
Slovenske hotele tare kadrovska problematika 22.06.2018 07:29 Ljubljana, 21. junija (STA) - V časih izjemne konjunkture, rekordnih finančnih rezultatov, ki jih beležijo slovenski hoteli, vse večjo težavo predstavlja vprašanje pridobivanja in zadrževanja kakovostnih kadrov. To je za hotele največji in povečini pereč problem, je ob odprtju konference v Portorožu izpostavil predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik.

Pred šestimi leti, ko je nastalo Združenje hotelirjev Slovenije, "smo imeli dolg spisek nalog, vse z enim in edinim ciljem: da bi slovensko hotelirstvo modernizirali, internacionalizirali in ga z večjo kakovostjo in atraktivnostjo naših storitev in ponudbe postavili ob bok turistično razvitim in prepoznavnim zahodnim državam", je ob današnjem odprtju šeste konference združenja hotelirjev v Portorožu poudaril Jamnik.

Veliko je bilo postorjenega, veliko izzivov pa za hotelirje še ostaja. Kot enega od večjih dosežkov je Jamnik izpostavil vključitev v združenje Hotrec, pod okriljem katerega deluje tudi združenje Hotelstars. Slovenija bo tako kmalu z novo kategorizacijo v okviru Hotestarsa dosegla želeno primerljivost z drugimi turistično razvitimi državami.

"Velik izziv pa je pridobitev novega kadra," je nadaljeval prvi mož združenja hotelirjev. "V času izjemne konjunkture, rekordnih finančnih rezultatov, ki jih pravkar beležimo v vseh slovenskih hotelih, je kader postal največji in povečini pereč problem," je poudaril Jamnik. Kot je dodal, kadri niso le izziv slovenskega hotelirstva, ampak gre za globalni izziv.

"Vsi razumemo, da brez dobrega kadra ni dobre hotelske storitve in zadovoljnega gosta, od katerega bi lahko zahtevali visoko ceno hotelskih storitev," je poudaril Jamnik. Tudi zato so kadri osrednja tema današnje konference, ki je združila hotelirje iz vse države.

V Sloveniji imamo ob tem še vedno "nenavadno veliko hotelov v državni oz. posredno državni lasti", je v izjavi za STA kasneje dodal Jamnik. "To je precej neobičajno dejstvo." Ni pa želel sogovornik soditi, da je država slab lastnik. "Imamo celo primer, v katerem je država zelo dober lastnik, to so Terme Olimia. Tam se veliko vlaga, praktično največ od vseh hotelov v Sloveniji, nenehno inovirajo. Glede tega ne morem biti direktno kritičen do države," je dodal.

Predsednik združenja hotelirjev tako poziva državo, da v srednjeročnem obdobju kosovno proda hotele "za dober denar dobrim lastnikom".

Glede uspešnega poslovanja slovenskih hotelov pa Jamnik izpostavlja predvsem kombinacijo ugodnih dejavnikov. "Slovenija ni več tranzitna država, danes je destinacija. Absolutno se pozna tudi podvojeni proračun Slovenske turistične organizacije, njihov marketing je učinkovit," je ocenil.

Ob tem turistično gledano raste celotna regija, ki je tudi t.i. vojni dobičkar. K njej so se namreč preusmerili turisti in organizatorji dogodkov po napadih in nasilju v Parizu, Tuniziji in Turčiji.

Jamnik je sicer spomnil na ocene, da je povprečna cena na sobo v Sloveniji še vedno do 30 odstotkov nižja od sosednjih držav - hrvaške obale, Italije, Avstrije ali Budimpešte. "Tukaj je določen uspeh, še vedno pa je ogromno možnosti za napredovanje," je menil.

Pomen ljudi je ob odprtju konference izpostavila tudi državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar. Kot je spomnila, je digitalizacija izjemno pomembna in prinaša številne priložnosti, "še vedno pa smo peta zvezdica ljudje". Pri tem je spomnila, da se prizadevanja ne smejo osredotočati le na otroke, ampak tudi na njihove starše, ki otroke pogosto usmerjajo in jim svetujejo pri izbiri poklica.

Med dosežki odhajajoče ekipe na ministrstvu je Štravs Podlogarjeva med drugim izpostavila dva zakona, številne ukrepe za olajšanje poslovanja, razpise ter novo ambiciozno turistično strategijo. "Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo še vedno zelo aktivni," je zagotovila.

S 1. julijem bo tako SID banka objavila razpis za pridobivanje sicer povratnih sredstev, ki pa bodo lahko zelo atraktivna za turistična podjetja. "Gre za 160 milijonov evrov, namenjenih izključno investicijam v turizem z izjemno dobrimi, drugačnimi pogoji, kot ste jih vajeni pri komercialnih bankah," je povedala Štravs Podlogarjeva. Posojila bodo imela 30-letno ročnost, petletni moratorij in zelo konkurenčno obrestno mero. "Upam, da bo to marsikomu pomagalo in spodbudilo investicije v turizem," je dodala.

Drugi razpis, ki ga lahko turistična podjetja pričakujejo še pred začetkom poletja, pa je razpis za energetsko sanacijo turističnih objektov. Gre za do 200.000 evrov po shemi de minimis, je povedala državna sekretarka.

Direktorica Turistično gostinske zbornice Slovenije Klavdija Perger se je ob začetku konference zahvalila slovenskim hotelirjem, ki po njenih besedah odločilno pripomorejo k petzvezdičnosti slovenskega turizma. Hotelirji po njenih besedah "dosegajo in presegajo pričakovanja gostov" ter verjamejo v skupno zgodbo slovenskega turizma.