c S
Delničarji Save o prodaji Gorenjske banke največjim upnikom 22.06.2018 07:42 Ljubljana, 22. junija (STA) - Skupščina Save bo danes odločala o predlogu, da Sava 37,6 odstotka delnic Gorenjske banke proda svojim ločitvenim upnikom po ceni 298 evrov na delnico. Na dnevnem redu je tudi nov poskus dokapitalizacije Save.

Za predlog o prodaji deleža Gorenjske banke svojim največjim upnikom so se v Savi odločili po tem, ko je v vodo padla načrtovana prodaja delnic banke iz Kranja srbski banki AIK. Prodajo je predlagal upravni odbor Save, saj ta v banki nima glasovalnih in upravljalskih pravic. Novi lastniki bi znova pridobili te pravice in jih lahko uveljavljali na skupščini banke, ki jo zahteva AIK banka kot skoraj tretjinski lastnik.

Iz seznama ločitvenih pravic, za katere učinkuje konec leta 2016 potrjena prisilna poravnava Save, izhaja, da so največji ločitveni upniki SDH, Kad in sklad York, ki so tudi največji lastniki Save. SDH je skupaj s Kadom 45,13-odstotni lastnik Save, sklad York pa ima v lasti 41,74 odstotka delnic. Sava bi s prodajo delnic Gorenjske banke zaslužila 43,5 milijona evrov.

Predvideno prodajo delnic Gorenjske banke so na četrtkovi seji obravnavali nadzorniki Kada ter predlagali, naj se ta točka dnevnega reda danes dopolni s pogojem, da je pogodba o prodaji sklenjena do 30. junija, kupec pa do tedaj zagotovi tudi finančno jamstvo v višini celotne kupnine.

Potem ko lastniki Save aprila niso podprli dokapitalizacije, imajo na dnevnem redu današnje skupščine spet podoben predlog, a je znesek povečanja kapitala tokrat precej nižji. Potem ko je poslovodstvo Save aprila predlagalo 12,5-milijonsko dokapitalizacijo, Kad zdaj predlaga povečanje kapitala za 4,7 milijona evrov, s čimer bi Sava lahko kupila Hotele Bernardin.

V času od aprilske skupščine so sicer Sava, Gorenjska banka in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) že pristale na prevzem 66 odstotkov delnic Hotelov Bernardin iz stečaja NFD Holdinga. Ko bodo postopki končani, bo Sava svoj delež v družbi povečala na 39,5 odstotka ter tako presegla prevzemni prag in bo morala, če bo želela izvrševati glasovalne pravice, objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice.