c S
V Pomurju potrdili dogovor za razvoj regij 21.06.2018 15:33 Lendava, 21. junija (STA) - V Pomurju so potrdili dogovor za razvoj regij. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je namreč regiji posredovalo popoln dogovor, v katerega je vključeno dokončanje pomurskega vodovoda sistemov B in C. Skupaj z davkom je vrednost projekta okoli 40 milijonov evrov.

Člani Razvojnega sveta pomurske regije (RSR) na seji 7. junija o dogovoru niso sklepali, ker niso imeli zagotovil, da bo regija dobila denar za najpomembnejši projekt, ki je ostal nedokončan.

Dogovor je z ministrstva prišel v torek. RSR ga je potrdil na dopisni seji, danes pa se je na seji v Lendavi s tem seznanil tudi svet pomurske razvojne regije.

Višina evropskih sredstev, predvidenih za dokončanje projekta oskrbe s pitno vodo, je nekaj več kot 23 milijonov evrov. V dogovoru pa je tudi nekaj pogojev, ki jih morajo pred dokončnim podpisom izpolniti v Pomurju. Med drugim ga mora podpisati vseh 12 občin ustanoviteljic sistema B in vseh sedem sistema C.

Kot je za STA povedal direktor Vodovoda sistema B Daniel Kalamar, pri njih pogoji niso vprašljivi. Že pred tednom dni so predstavnikom ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo ter okolje tudi dokazovali, da sta projekta pripravljena in realno ovrednotena.

Popoln dogovor za razvoj regije naj bi predsednik RSR Branko Drvarič in predstavnik ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisala 4. julija.

Regija je sicer za dogovor posredovala projekte na treh prednostnih naložbah. Za spodbujanje podjetništva je bilo potrjenih sedem projektov, vrednih 5,4 milijona evrov. Za spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti je bilo potrjenih devet projektov v višini 2,8 milijona evra, pri naložbi v vodni sektor pa so zaprosili za 33 milijonov evrov.

Svet pomurske razvojne regije se je danes seznanil s tudi s projektom Lendava - Evropska prestolnica kulture 2025 in ga podprl. V Lendavi ob tem poudarjajo, da gre za gospodarski in kulturno-turistični projekt s predstavitvijo tradicije in kulture pokrajine in širše regije, saj bodo vanj vključena tudi mesta iz sosednjih držav. V Lendavi so tudi prepričani, da bi z EPK regija veliko pridobila.