c S
Za razvoj savinjske regije 29 novih projektov 21.06.2018 14:54 Ljubljana, 21. junija (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je danes podpisal dopolnitev novembra lani podpisanega dogovora za razvoj savinjske razvojne regije. V sklopu dogovora se obeta 29 novih projektov v skupni vrednosti 81 milijonov evrov.

Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta savinjske regije Branko Kidrič sta dogovor za razvoj savinjske regije podpisala novembra lani. Predvideva projekta revitalizacije Vonarskega jezera in regijsko štipendijsko shemo v skupni vrednosti 6,8 milijona evrov.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Počivalšek, so danes podpisali dopolnitev tega dogovora, v katerega bo vključenih 29 novih projektov v skupni vrednosti 81,3 milijona evrov. Od tega bo 51,5 milijona evrov prispeval Bruselj, preostalo pa država oz. občine.

"Sredstva bodo iz evropskega sklada za regionalni razvoj in kohezijskega sklada prispevala tri ministrstva, in sicer ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 6,4 milijona evrov za devet projektov, ministrstvo za infrastrukturo 22 milijonov evrov za deset projektov ter ministrstvo za okolje in prostor 23 milijonov evrov za deset projektov," je pojasnil minister.

Projekti, ki jih bo podprlo gospodarsko ministrstvo, so usmerjeni predvsem v spodbujanje podjetništva, konkretneje v omogočanje podpornega okolja ter fizične infrastrukture za mikro, mala in srednja podjetja.

Infrastrukturno ministrstvo bo podprlo devet projektov na področju izgradnje regijskega kolesarskega omrežja ter projekt izgradnje navezovalne ceste med Ljubečno in avtocestnim priključkom Celje - vzhod. Med okoljskimi projekti pa se jih sedem nanaša na čiščenje in odvajanje odpadnih voda, trije pa na oskrbo prebivalstva s pitno vodo.

"Še enkrat moram poudariti, da je bila ta perspektiva z vidika dogovora za razvoj regij zahtevna, saj nismo razpolagali z denarjem, ki bi ga lahko namenili za regije. Tako smo odtekli res veliko krogov - najprej na ministrstvih, da smo se dogovorili za posamezne projekte, imeli smo tudi veliko dogovorov z regijami," je dejal Počivalšek.

Dopolnitev dogovora je pozdravil tudi Kidrič, ki je pojasnil, da so poskušali v željah posameznih občin prepoznati regijske projekte. "Pri njihovi pripravi se je bilo treba združevati in se povezovati. Pri pripravi nabora 29 projektov smo dokazali, da to znamo in zmoremo," je poudaril.

Direktorica Razvojne agencije savinjske regije Iva Zorenč je poudarila, da so prav vsi projekti pomembni za razvoj regije. Da so uresničili dosedanje, so se morali po njenih besedah veliko usklajevati in sodelovati.

Vodja sektorja za načrtovanje regionalnega programa na direktoratu za regionalni razvoj na gospodarskem ministrstvu Robert Drobnič pa je pojasnil, da bo imela vsaka regija stalno podpisan en dogovor, ki se bo prilagajal razmeram in projektom. Želijo si, da bi bilo med slednjimi čim več medsebojno povezovalnih.