c S
EU in Nova Zelandija začeli trgovinska pogajanja 21.06.2018 13:36 Wellington, 21. junija (STA) - Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in novozelandski minister za trgovino David Parker sta danes uradno začela pogovore o celovitem trgovinskem sporazumu med EU in Novo Zelandijo. Pogajanja bodo namenjena odpravi ovir za trgovino z blagom in storitvami ter oblikovanju trgovinskih pravil za lažje in bolj trajnostno trgovanje.

Današnji začetek pogajanj neposredno sledi vzpostavitvi pogajanj z Avstralijo izpred nekaj dni, kmalu po zaključku pogajanj z Mehiko, sklenitvi sporazumov z Japonsko in Singapurjem ter sporazuma med EU in Kanado, ki je začel veljati septembra lani, so sporočili iz komisije.

Komisarka Malmström je v Wellingtonu dejala, da je današnji dan pomemben mejnik v odnosih med EU in Novo Zelandijo. "Skupaj lahko sklenemo sporazum, ki bo koristil podjetjem in državljanom na obeh straneh. Trgovinski sporazumi pomenijo gospodarske priložnosti, vendar krepijo tudi vezi z našimi tesnimi zavezniki. Zavedamo se, da je Nova Zelandija partner z istimi osrednjimi vrednotami," je dejala.

Prvi uradni krog pogovorov med skupinami pogajalcev obeh strani bo potekal v Bruslju od 16. do 20. julija.

Dvostranska blagovna menjava med EU in Novo Zelandijo je lani znašala 8,7 milijarde evrov. Glavnino izvoza EU na Novo Zelandijo predstavljajo končni izdelki, kot so transportna oprema, stroji in aparati, pa tudi kemikalije, plastika, živila in storitve. Poleg tega se izmenjujejo storitve v vrednosti 4,4 milijarde evrov.

EU je tretja največja trgovinska partnerica Nove Zelandije, sporazum pa bi lahko povečal trgovino na področju blaga za skoraj 50 odstotkov oziroma za eno tretjino, če bi se upoštevali blago in storitve.

Nova Zelandija je eno najhitreje rastočih razvitih gospodarstev na svetu. Nedavno je s pogajanji dosegla celostni in napredni sporazum za čezpacifiško partnerstvo (CPTPP) z 10 drugimi državami v pacifiški regiji. Sporazum med EU in Novo Zelandijo bo poskrbel za to, da bodo evropska podjetja pod enakimi konkurenčnimi pogoji tekmovala s podjetji iz držav, s katerimi ima Nova Zelandija že sklenjene trgovinske sporazume, so še dodali na komisiji.