c S
Cene industrijskih proizvodov maja navzgor 21.06.2018 13:17 Ljubljana, 21. junija (STA) - Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih so se maja zvišale tako na mesečni kot letni ravni, in sicer je bila rast 0,2- oz. 1,9-odstotna. Cene izvoznih proizvodov so se na mesečni ravni zvišale, medtem ko se cene proizvodov za prodajo na domačem trgu v povprečju niso spremenile, je danes objavil republiški statistični urad.

Cene proizvodov za prodajo na tujih trgih so se maja na mesečni ravni v povprečju zvišale za 0,4 odstotka. Na letni ravni so se izdelki za prodajo na tujih trgih podražili za 2,2 odstotka, za prodajo na domačem trgu pa za 1,7 odstotka.

Cene industrijskih proizvodov, prodanih na trge držav v evrskem območju, so se na mesečni ravni zvišale za 0,4 odstotka, na trge držav zunaj območja pa za 0,5 odstotka. V območje z evrom izvoženi izdelki so se na letni ravni podražili za 2,4 odstotka, v območje zunaj evra pa za 1,7 odstotka.

Po namenu porabe industrijskih proizvodov so se maja na mesečni ravni najbolj zvišale cene proizvodov za investicije, in sicer za 0,6 odstotka. Sledile so cene surovin (+0,2 odstotka) in proizvodov za široko porabo (+0,1 odstotka), medtem ko so se cene energentov znižale za 0,1 odstotka.

Na mesečni ravni so se izraziteje zvišale cene v proizvodnji motornih vozil, prikolic in polprikolic (+0,9 odstotka), izraziteje znižale pa cene v proizvodnji oblačil (-1,2 odstotka) ter v tiskarstvu in razmnoževanju posnetih nosilcev zapisa (za odstotek).

Energenti so se na letni ravni podražili za 4,3 odstotka, surovine za 2,6 odstotka, proizvodi za investicije za 1,3 odstotka, proizvodi za široko porabo pa za odstotek.

Glede na maj 2017 so se najbolj zvišale cene v proizvodnji koksa in naftnih derivatov (+5,3 odstotka), najbolj znižale pa cene v proizvodnji računalniških, elektronskih in optičnih izdelkov (-6,5 odstotka).