c S
Nemčija na račun grške krize zaslužila 2,9 milijarde evrov 21.06.2018 13:14 Berlin, 21. junija (STA) - Nemčija je na račun posojil in odkupovanja obveznic v pomoč Grčiji, ki se je pred leti znašla v hudi finančni krizi, od leta 2005 zaslužila 2,9 milijarde evrov, je nemška vlada odgovorila na vprašanje opozicijske stranke Zeleni. Ta nasprotuje temu, da Nemčija sanira svoje finance na račun krize v Grčiji, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je dobiček ustvarila z različnimi oblikami pomoči, ki jih je Grčija drago plačala, med drugim tudi skozi program odkupa državnih obveznic ranljivih evrskih držav, ki ga je leta 2010 ustanovila Evropska centralna banka.

Iz tega naslova je nemška centralna banka prejela 2,9 milijarde evrov, ki jih je prenakazala v nemški proračun. V to je vključeno tudi 400 milijonov evrov dobička nemške razvojne banke KfW, ki je v lasti nemške vlade.

Nemčija je bila sicer v postopku reševanja grških financ težka pogajalka, saj je pogosto od Aten zahtevala strožje reforme in varčevalne ukrepe.