c S
Višje evropske carine na ameriško blago v veljavi od petka 21.06.2018 07:23 Bruselj, 20. junija (STA) - Sredi meseca potrjene višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov bodo veljale od petka, je sporočila Evropska komisija. Gre za odziv unije na carine, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ZDA so 1. junija carine na uvoz jekla iz Evrope določile pri 25 odstotkih, na uvoz aluminija pa pri desetih odstotkih. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, pa moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla. Za veliko večino proizvodov bodo carine 25-odstotne.

"Nismo želeli tega položaja. A enostranska in neupravičena odločitev ZDA o uvedbi carin na jeklo in aluminij na izdelke iz EU pomeni, da nimamo nobene druge možnosti," je poudarila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström. Če bodo ZDA umaknile svoje carine, bo sledila tudi unija, je še napovedala.

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je Evropska komisija danes sprejela predlog izvedbene uredbe, ki ureja carine. Uredba bo v četrtek objavljena v uradnem listu EU in bo začela veljati naslednji dan po objavi, torej v petek.

Unija pa se s tem še ne namerava zadovoljiti. Komisija je namreč izračunala, da je evropski izvoz jekla in aluminija, ki ga zadevajo ameriške carine, vreden 6,4 milijarde evrov. Ker tokratne carine pokrivajo le 2,8 milijarde evrov vreden ameriški izvoz, obstaja načrt še za pokritje preostalih 3,6 milijarde evrov.

Tako je že potrjena druga faza ukrepov, ki bo nastopila čez tri leta (1. junija 2021) ali po tem, ko organ za reševanje sporov pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) sprejme odločitev, da poteze ZDA niso v skladu z določbami WTO. Takrat bodo veljati začele dodatne carinske dajatve v višini 10, 25, 35 ali 50 odstotkov na uvoz drugega sklopa proizvodov.

Na tem seznamu so med drugim eterična olja, mešanice dišav, nekateri tekstilni materiali, steklo, diamanti, nakit, profili in plošče iz aluminija, pomivalni in pralni stroji, primarne celice, motorna vozila za prevoz blaga, motorna kolesa, plovila na zrak in drugi izdelki.

Trump Evropejcem očita, da z visokim trgovinskim presežkom ogrožajo ameriško gospodarstvo. Za primer, da bo EU na njegove carine na jeklo in aluminij odgovorila s povračilnimi ukrepi, je že zagrozil s carinami tudi na uvoz evropskih avtomobilov in avtomobilskih delov.

Te bi prizadele predvsem nemške proizvajalce. Lani je Nemčija v ZDA izvozila skoraj pol milijona osebnih avtomobilov, veliki izvoznici vozil na ameriški trg pa sta tudi Velika Britanija in Italija.